De hypotheekrente stijgt. Welke gevolgen heeft dat voor de oververhitte woningmarkt? En is dit goed nieuws voor starters die een huis willen kopen?

Hypotheekrentes stegen afgelopen week het snelst sinds 2008. De tarieven zijn nog steeds historisch laag, maar kopers voelen de rentestijging wel. Heeft de stijging ook invloed op de oververhitte huizenmarkt?

De hypotheekrente wordt opgejaagd door de stijgende rentes op de kapitaalmarkt, als gevolg van de hoge inflatie, de economische groei en het afbouwen van de steunmaatregelen door de centrale banken. Zo meldde het CBS een inflatie van 6,4 procent in januari.

 

„De eerste reactie is dan ook van ‘Hé waar gaat het naartoe?’”, aldus Sjirk de Jong, voorzitter NVM van de afdeling Groningen. Hypotheken worden inderdaad iets duurder maar het effect blijft volgens hem beperkt. „De stijging weerhoudt mensen in deze woningmarkt niet van het kopen van een huis.”

Of de stijging van de hypotheekrente goed nieuws is voor starters weet De Jong niet. „Het zou pas goed nieuws zijn als de huizenprijzen wat stabiliseren en de extremen eruit gaan. Dat is waar een starter op dit moment het meest last van heeft.”

Nieuws

menu