De Jaagpadmoord, hoe zit het ook alweer? De feiten op een rijtje

De politie doet onderzoek naar de moord op het Jaagpad in Groningen. Als inzet een compositietekening van de verdachte. Foto: Ingmar Vos

Hidde Bergman werd op 14 mei 2019 neergestoken op het Jaagpad in Groningen. Hij overleed ter plaatse. Een overzicht van de feiten in de Groningse moordzaak.

Wat is er gebeurd?

De 27-jarige Groninger Hidde Bergman werd op dinsdagavond 14 mei zwaargewond aangetroffen op het Jaagpad, bij het Reitdiep in de stad Groningen. Bergman was daar aan het joggen en overleed ter plaatse door messteken – of een messteek – in de rug.

Wie was Hidde Bergman?

Hidde Bergman kwam oorspronkelijk uit Midwolda. Hij was als trainer actief bij atletiekvereniging Aquilo in Winschoten. Nadat hij afstudeerde, ging hij werken bij het Bureau Voor Noordelijke Gemeenten (BVNG) aan de Friesestraatweg in Groningen, op een steenworp afstand van de plek waar hij is omgebracht.

Wat weten we over de verdachte?

De politie pakte maandag 10 juni, bijna een maand na de moord, de 26-jarige Milton T. op. Hij wordt verdacht van moord dan wel doodslag. T. kwam in beeld als verdachte van de jaagpadmoord tijdens een verhoor over een ander incident – de vernieling van een auto.

De man woonde in een studentenhuis aan de rand van de binnenstad van Groningen. Er zijn geen aanwijzingen dat Bergman en T. elkaar kenden. Het lijkt erop dat de Bergman een willekeurig slachtoffer was.

Wat voor bewijs is er voor de betrokkenheid van T.?

De politie vond een houder van een mes in de berm van het Jaagpad, op 28 meter van de plek waar Bergman is neergestoken. Op de houder is dna van T. aangetroffen. Onderzoek toont aan dat hij op 8 mei een mes met houder kocht bij de Action in Groningen. Het mes zelf is niet gevonden.

In de woning van de verdachte trof de politie een briefje aan met de tekst, in het Papiaments: ‘Ik ga iemand vermoorden’. Een getuige heeft hem ‘in trance’ zien hardlopen nabij het Jaagpad en hem daar ook gesproken. Later herkende ze T. In de binnenstad bij een coffeeshop, in de buurt van zijn woning.

Hoe verloopt de zaak tot nu toe?

T. is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Volgens hemzelf is hij ontoerekeningsvatbaar. Tijdens een zitting begin december maakte de officier van justitie bekend dat deskundigen in Duitsland erin zijn geslaagd het telefoontoestel van T. te ontsleutelen. T. wilde de code van zijn toestel niet geven.

Dat toestel bevat mogelijk informatie over de plek en het tijdstip waar T. Ten tijde van de moord was. Of het toestel deze informatie bevat, is nog niet bekend.

De data van Google

Een verzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie aan het Amerikaanse Google om gegevens te verstrekken over T. stuit op juridische complicaties in de Verenigde Staten. Een Amerikaanse rechter besloot dat Google het verzoek niet hoeft in te willigen.

Het OM denkt ook zonder die gegevens voldoende bewijs te hebben.

Nieuws

Meest gelezen

menu