De komende twee jaar mag je in Groningen zonder vergunning een kamer in je huis verhuren aan een student. Dit plan moet 'enorm kamertekort' tegengaan

Gemeente Groningen roept Groningers die een kamer over hebben op deze te verhuren. Foto: Gemeente Groningen

Gemeente Groningen en Hospi Housing werken vanaf juli samen om woningnood tegen te gaan. De komende twee jaren is het tijdelijk toegestaan zonder vergunning een onzelfstandige kamer in huis te verhuren aan een student, voor maximaal zes maanden.

‘Het kamertekort in Groningen is enorm, schrijft de gemeente.

‘Tegelijkertijd is er een grote groep mensen met een kamer over in huis. Hospi Housing biedt een oplossing door (internationale) studenten te koppelen aan lokale hosts en gastgezinnen.’

Kosten zijn voor student

Hospi Housing maakt persoonlijk kennis met alle hosts en gastgezinnen, schrijft de gemeente, ‘en helpt hen bij het tijdelijk in huis nemen van een student. Als host kun je gemiddeld 400 euro per maand verdienen en help je een student aan een veilige plek en een goede start in Groningen. Voor hosts en gastgezinnen is de service gratis, studenten betalen een eenmalige fee’.

Netwerk opbouwen

Hospi Housing probeert in opdracht van de gemeente ‘een netwerk van gastgezinnen, hosts en studenten op te bouwen en vervolgens matches tot stand te brengen’. De overeenkomst tussen gemeente en Hospi Housing is voor twee jaar.

Zonder vergunning verhuren

De samenwerking tussen de gemeente Groningen en Hospi Housing betekent dat het de komende twee studiejaren in Groningen tijdelijk is toegestaan om zonder vergunning een onzelfstandige kamer in huis te verhuren. Per studiejaar mag via Hospi Housing één kamer worden verhuurd voor een maximale periode van 6 maanden.

Nieuws

menu