De krakers en de NAM praten over lot boerderij Middelstum

De boerderij met spandoek aan de Onderdendamsterweg in Middelstum.

Krakers Mariska de Lange en Marko Datema kregen dinsdagochtend bezoek van aardbevingsmanager Johan de Haan van de NAM. Het olie- en gasbedrijf ziet graag dat de twee de boerderij bij Middelstum vandaag nog verlaten.

„De NAM zit erg met de situatie”, vertelt Datema. „De Haan zou graag zien dat we snel terug naar ons eigen huis gaan.” Volgens Datema waarschuwde de NAM voor de storm die in aantocht is. Het huis zou wel eens kunnen instorten, aldus de NAM, en dan is het bedrijf aansprakelijk.

De familie is niet bang voor instorting van Gronings Hoop, zoals ze de boerderij hebben gedoopt. „Nee hoor, de boerderij heeft al heel wat stormen doorstaan, dat gaat nu ook wel weer lukken”, reageert Datema.

Of het gezin vandaag vertrekt, is nog onduidelijk. „We hebben de NAM aangegeven dat we graag willen dat de boerderij behouden blijft”, vertelt Datema. „Als ze zwart op wit zetten dat ze daar hun uiterste best voor gaan doen, dan zijn wij wel genegen om met opgeheven hoofd te vertrekken.”

Dinsdagmiddag praten de twee partijen verder.

De NAM kondigde in eerste instantie aan dat de karakteristieke boerderij bij Middelstum sowieso moet worden gesloopt. De bouwkundige staat is te slecht, aldus het bedrijf. Inmiddels hebben diverse bouwkundigen aangegeven dat het pand prima te redden is. De NAM zei hierna de situatie opnieuw te gaan beoordelen.

GBB: Zorgen om al die andere panden

De Groninger Bodem Beweging (GBB) is blij met de strijd voor behoud van de boerderij bij Middelstum. „Mooi, alle aandacht voor dit pand”, zegt vice-voorzitter Derwin Schorren. „We steunen de actie van harte.”

Wel spreekt hij zijn zorgen uit. „Er zijn nog zoveel meer prachtige panden die ook door de gaswinning worden bedreigd. We willen graag dat al die panden dezelfde aandacht krijgen.”

De GBB vreest dat de NAM dit specifieke geval vanwege alle media-aandacht op gaat lossen, om de rest te vergeten. „We moeten ervoor zorgen dat dit geen incident wordt.”

De krakers herkennen die vrees. "Dat is ook precies waarom we de boerderij Gronings Hoop hebben genoemd", vertelt Mariska de Lange. "Hopelijk komt het goed met dit gebouw en volgen er nog vele anderen."

Nieuws

Meest gelezen

menu