De laatste Stolpersteine van de Schildersbuurt in Groningen is voor Springe Neis. Ze was 15 jaar oud, woonde aan de Kraneweg 75 en werd in Auschwitz vermoord

Ze heette Springe Neis, was 15 jaar oud en woonde in een pleeggezin aan de Kraneweg 75. De Joodse vluchtelinge uit Keulen werd op 10 september 1943 in vernietigingskamp Auschwitz vermoord. Voor de woning werd zondag de laatste Stolperstein van de Schildersbuurt gelegd.

De Stolperstein voor Springe aan de Kraneweg.

De Stolperstein voor Springe aan de Kraneweg. Foto: Jan Willem van Vliet

Daarmee zijn in deze wijk 263 Stolpersteine ingemetseld bij de laatste woonhuizen van slachtoffers van het naziregime: Joodse bewoners, verzetsstrijders en slachtoffers van de Arbeitseinsatz.

Laatste Stolpersteine is voor 15-jarige Springe

Zondag werden in totaal drie stenen gelegd: Naast de Kraneweg waren dit Westerkade 12 (de families Gans-Visser en Goslinski-Herz) en Westerkade 13 ( Sophia van Gelder, gezin Wolff-Cohn, gezin Benima-Kamp en Abraham Moses Neis, het broertje van Springe). Matteke Winkel, wijkbewoner en een van de initiatiefnemers van het project van de Stichting Stolpersteine Schilderswijk Groningen waaraan bijna vijftig bewoners meewerkten, is enigszins opgelucht. ,,Dit had al in juni klaar moeten zijn, maar vanwege corona werd het uitgesteld. Toch ben ik ook wel wat weemoedig.’’ De eerste steen werd op acht december 2016 gelegd.


Monument voor slachtoffers vergissingsbombardement

Het project is nog niet helemaal afgerond: op 24 september 2021 wordt op het Jozef Israëlsplein een monument onthuld voor de slachtoffers van het Engelse vergissingsbombardement van 26 september 1941. Hierbij kwamen acht wijkbewoners om het leven: drie kinderen, vier studenten en een oudere dame.

De Duitse kunstenaar Gunter Demnig nam het initiatief voor de Stolpersteine, die ook struikelstenen worden genoemd. Deze gedenktekens van 10 bij 10 centimeter zijn van beton waarop een messing plaatje is bevestigd dat naam, geboortedatum, plaats en datum van het overlijden bevat. Deze gedenktekens liggen in het trottoir bij huizen van slachtoffers van het nationaalsocialisme, zoals Joden, Sinti, Roma, dienstweigeraars en verzetsstrijders.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu