De missie van twee voorlezers

Marjan Coenraads en Sanne Schregardus zijn gek op voorlezen en trekken als de Leesleedies langs scholen. Maandag deden ze De Hoeksteen in Ter Apel aan.

De kinderen van de basisschool De Hoeksteen in Ter Apel hebben gisterochtend kennis gemaakt met de Leesleedies. Twee wonderlijk uitgedoste dames die gek zijn op voorlezen.

De Leesleedies

In het gewone leven heten ze Marjan Coenraads en Sanne Schregardus. Ze zijn 42 en 41 jaar oud, wonen in Ter Apel en werken in de kinderopvang. ,,En we zijn gek op voorlezen, tijdens en buiten ons werk’’, vertelt Marjan.

Daarom deden ze geruime tijd geleden mee aan een kinderdoedag in hun dorp. ,,We lazen daar niet alleen voor, maar voerden er ook een toneelstukje bij op. Dat beviel zo goed dat we ons eigen bedrijfje hebben opgericht. De Leesleedies. We geven workshops aan volwassenen over hoe ze moeten voorlezen. En daarbij geven we op scholen voorlees- en theatervoorstellingen. Scholen kunnen ons inhuren, een deel van het geld dat we krijgen, gaat naar Kika.’’

Pippa en Phoebe

Op deze maandagochtend treden ze dus op De Hoeksteen op. De kinderen van die school leren de komende weken van alles over gezondheid. ,,Zo eten ze extra fruit en krijgen ze ook extra lichamelijke oefening’’, vertelt juf Brigitte de Wijk. ,,En we besteden ook aandacht aan mentale gezondheid en aan een gezonde manier van met elkaar omgaan. Ons project start vandaag en daarvoor hebben we Pippa en Phoebe ingehuurd.’’

Het zijn de artiestennamen die Sanne en Marjan gebruiken als ze optreden als de Leesleedies. Wonderlijk uitgedost, met felle haarkleuren, geven ze in het centrale zaaltje van de school hun theatervoorstelling ten overstaan van alle leerlingen. Sanne laat zien, met cola en chips in de hand, hoe is het om ongezond te leven. Pippa is aan het trimmen en is topfit. Daarna lezen ze voor uit een prentenboek dat gaat over gezond leven. En uiteindelijk voeren ze met de kinderen een dans op.

Aandacht voor gezondheid

Lyndsey Braam is een van de kinderen en heeft genoten van de Leesleedies. ,,Het was erg leuk. Het voorlezen was mooi en ook het dansen. Ik vind het ook belangrijk dat we aandacht schenken aan gezondheid en dat we extra fruit krijgen.’’

Dat zijn woorden zoals Marjan, alias Pippa, ze graag hoort. Zij en Sanne hopen volwassenen aan het voorlezen te krijgen en daarnaast de belangstelling van kinderen voor boeken en lezen te vergroten. Met die wens zetten de twee Leesleedies hun tocht langs de scholen voort.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu