De nieuwe grensgemeente Westerwolde is geboren

De kersverse gemeentegenoten Wubbe Kuper ( links ) en Geert Dekker op de Krabbenbrug, de voormalige gemeentegrens.

De nieuwe gemeente Westerwolde is met het ingaan van het nieuwe jaar ‘geboren’. Ze telt ongeveer 25.000 inwoners en ligt over meer dan vijftig kilometer langs de Duitse grens.

Westerwolde is ontstaan door de fusie van Bellingwedde en Vlagtwedde. De eerstgenoemde gemeente bestond bijna vijftig jaar, Vlagtwedde bestond twee eeuwen en was nog een van de weinige ‘oorspronkelijke’ gemeenten in de provincie.

Eeuwenlang

In 2013 al maakten de bestuurders van Bellingwedde en Vlagtwedde bekend te willen fuseren. De naam voor de nieuwe gemeente hadden ze ook al: Westerwolde. Zo heet al eeuwenlang het gebied waarin Vlagtwedde en Bellingwedde liggen.

Licht op groen

De toenmalige dagelijkse provinciebestuurders vonden zo’n nieuwe gemeente Westerwolde echter te klein en blokkeerden het fusieproces. Het ruim twee jaar geleden aangetreden huidig provinciebestuur zette het licht wel op groen. Met als gevolg dat vandaag Westerwolde zijn eerste dag beleeft.

Wubbe Kuper en Geert Dekker zijn daar wel blij mee. De eerste woont in Veele, voormalige gemeente Vlagtwedde, en is voorzitter van Plaatselijk Belang Veele. Dekker woont in het buurdorp Wedde, voormalige gemeente Bellingwedde, en zit daar in de Dorpsraad.

Gemeentegenoten

Zondag waren ze alleen nog buren, nu zijn ze ook gemeentegenoten. ,,Ik zie de nieuwe gemeente wel zitten’’, zegt Kuper. ,,Belangrijk is wel dat we korte lijntjes houden naar de wethouders en ambtenaren. Zo was het wel en ik vertrouw erop dat dit zo blijft.’’

Dekker heeft dat vertrouwen ook. ,,Ik hoop ook dat de nieuwe gemeentebestuurders voor elkaar krijgen dat er wat meer gebouwd gaat worden in mijn dorp Wedde. Dat gebeurt nu niet maar is wel belangrijk.’’

Wethouders

Wie de wethouders van Westerwolde worden, weten Kuper en Dekker al. Het zijn Giny Luth, Harrie Brunen, Wietze Potze en Bart Huizing. Ze worden dinsdagavond tijdens de eerste raadsvergadering van Westerwolde benoemd.

Nieuws

menu