De populaire zwemplas in de Wedderbergen beleeft een bijzondere zomer. Wegens een zwemverbod is het er stil, heel stil

De populaire zwemplas in de Wedderbergen beleeft een zomer als nooit tevoren. Van de gebruikelijke drukte is geen sprake, de stilte overheerst. Zwemmen is namelijk verboden.

Het waarschuwingsbord bij het verlaten strand.

Het waarschuwingsbord bij het verlaten strand. Foto: Huisman Media

Augustus in de Wedderbergen. Op en bij de bekende waterplas in dat natuur- en recreatiegebied zwemmen en liggen dan normaal gesproken altijd mensen. Nu niet.

Ook niet op deze late ochtend. Een vale zomerzon verlicht het water en strand. Tropisch warm is het niet, maar in de ‘goede oude tijd’ zouden hier mensen zwemmen en schreeuwende kinderen spelen.

Borden met ‘zwemverbod’

Vandaag hoor je slechts de wind en het kabbelen der golven. Aan de overkant van de plas zijn vissers te ontwaren, aan deze zijde heeft een enkele vogel het rijk alleen. Hier staan ook borden die deze rust verklaren. ‘Zwemverbod’ staat daarop.

 

Het verbod is uitgevaardigd door de provincie Groningen. Die bracht de afgelopen jaren al verschillende keren negatieve zwemadviezen uit vanwege een te slechte waterkwaliteit. Een te groot aantal bacteriën die voorkomen in ontlasting van mensen en dieren, werd bij controles aangetroffen. De provinciebestuurders haalden de plas voor deze zomer helemaal van de lijst van zwemwateren.

Provinciale weg

Het contrast met vroegere jaren is immens. De plas werd zo’n halve eeuw geleden gegraven omdat zand nodig was voor de aanleg van de provinciale weg tussen Winschoten en Vlagtwedde, en vervolgens ontdekt door inwoners van de streek. In de zomers trokken die massaal naar de plas om er hele dagen te vertoeven. ,,Het was er zo druk dat verkeersregels in de omgeving werden aangepast omdat anders hulpverleningsdiensten de plas niet konden bereiken’’, weet Frits Korvemaker, kenner van de streek.

Zo werd het misschien wel de beroemdste zwemplas in Oost-Groningen. Hij behield die status lang, maar zag hem in de afgelopen jaren afbrokkelen. Maar zo stil als in deze zomer was het er nog nooit.

Een andere, ook mooie kant

Wie vandaag over het strand wandelt, proeft vooral de stilte en de rust en leert zo een andere, ook mooie kant van dit gebied kennen. Het water oogt normaal, het teveel aan bacteriën lees je er niet aan af. Annet Bakker, die de bij de plas staande horecazaak runt en de plas beheert, denkt dat de bacteriën afkomstig zijn uit ganzenpoep. Wellicht slaagt de mens er met die wetenschap in de waterkwaliteit weer te verbeteren en wordt de plas herontdekt. Misschien ook is de zomer van 2021 het begin van een langere periode van stilte en rust.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu