Eerst ging zijn zaak in vlammen op, toen kwam de coronacrisis. Maar de positieve worstenmaker van Winschoten blijft glimlachen

Andre Hofman in de drogerij van zijn worstenmakerij in Winschoten. Foto: Quintin Stoetman

Ondernemer André Hofman wordt met tegenslag op tegenslag geconfronteerd. Eerst brandde zijn worstenmakerij af en nu worstelt hij met de coronacrisis. Glimlachen en positief blijven, luidt zijn motto.

André Hofman (55) is een positief ingestelde ondernemer. Een vechter, zoals hij zichzelf omschrijft. Zo’n instelling komt goed van pas als je als directeur van een slagerij en worstenmakerij je levenswerk letterlijk in vlammen ziet opgaan - met ruim 1 miljoen euro schade als gevolg - en vervolgens in de coronacrisis belandt.

Supersnel uitgevoerde nieuwbouw

November 2018 brandde zijn worstenmakerij op het industrieterrein in Winschoten tot de grond toe af. Bijna twee jaar later staat er weer een modern, duurzaam en praktisch ingericht bedrijf. ,,De nieuwbouw is supersnel gegaan. Normaal zet je zo’n bedrijf in drie jaar neer, maar hier klopte alles en werkte iedereen mee.”

De laatste van de achthonderd zonnepanelen worden deze week op het dak geplaatst en hier en daar moeten nog kleine klusjes worden uitgevoerd, maar sinds april wordt weer productie gedraaid. De geur van kruiden hangt in het gebouw. De koelingen draaien volop, maar de gangbare, handmatige productie stokt door corona. ,,Normaal draaien we zeshonderd markten en beurzen waar we onze producten als Groninger metworst en leverworst verkopen. Als we er dit jaar driehonderd halen, mogen we blij zijn. En wat dacht je van de annuleringen van barbecues die nu binnenkomen.”

Maximale capaciteit van 48.000 droge metworsten

Hofman, van de worstenwinkels ‘Of je worst lust’ wordt geconfronteerd met een omzetdaling van 60 procent. In topweken verlaten twintigduizend droge worsten de zaak. De worstenmakerij is zo ingericht dat er een maximumcapaciteit van 48.000 droge worsten per week kan worden bereikt. Maar nu worden slechts enkele duizenden droge metworsten geproduceerd. Naast de droge Groninger metworsten zijn er nog talloze andere producten die de worstenmakerij verlaten.

Omzetdaling of niet, Hofman blijft vrolijk. Het is mede de liefde voor het vak die hem doet glimlachen. Zelf doet hij met zijn medewerkers nog aan productontwikkeling, hij staat op markten en beurzen en is niet te beroerd ook nog droge metworsten te maken. ,,In het veld werken is prachtig. Onze klanten zijn onze beste panelleden. Zij weten wat goed is.”

De droge metworst is een hit in Oldambt en Westerwolde. ,,En dan willen mensen deze worst een beetje vochtig, zacht en zeker niet te hard. In Drenthe is de harde worst meer in trek”, weet Hofman.

Efficiënt ingericht bedrijf

Ondanks twee grote tegenslagen binnen twee jaar straalt Hofman. Trots geeft hij een rondleiding. Wat opvalt is dat het gebouw zo is ingericht dat de medewerkers weinig meters hoeven te lopen. En, ook niet onbelangrijk, er is veel licht en er zijn ramen om niet altijd tegen een witte muur aan te kijken. Vrijdagmiddag biedt Hofman belangstellenden, tussen 14.00 en 18.00 uur een inkijkje in het bedrijf. Coronaproof, met mondkapjes en andere hygiënemaatregelen, in groepjes van vier door de worstenmakerij. En natuurlijk draait het allemaal om de worst, tenminste als je worst lust.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu