Brand in psychiatrisch centrum Groot Bronswijk kostte 16 vrouwen het leven. 50 jaar later is het dorp de ramp van Wagenborgen nog lang niet vergeten

Vuur knettert en er klinkt geschreeuw. Het is 24 oktober 1970 en Salem, het vrouwenpaviljoen van psychiatrisch centrum Groot Bronswijk in Wagenborgen, brandt als een fakkel. Vijftig jaar later herinneren mensen uit het dorp zich de brand nog als de dag van gisteren. ,,Het is de ramp van Wagenborgen.”

Het vrouwenpaviljoen Salem stond op 24 oktober 1970 in lichterlaaie. Zestien patiënten kwamen door de brand om het leven.

Het vrouwenpaviljoen Salem stond op 24 oktober 1970 in lichterlaaie. Zestien patiënten kwamen door de brand om het leven. Foto: Persfotobureau D. van der Veen, collectie Groninger Archieven.

Het is zaterdag 24 oktober 1970 rond negen uur ’s avonds. De ruim honderd vrouwelijke patiënten van Salem, de vrouwenafdeling van psychiatrisch centrum Groot Bronswijk in Wagenborgen, liggen braaf in bed. De meesten dan. Een jeugdige patiënte, volgens de overlevering boos omdat ze op vakantie wil maar niet mag, steekt met een lucifer de gordijnen in de serre in de hens. Ze loopt rustig weg en gaat op bed liggen.

Lees ook

Nieuws

menu