Bioscoopmoorden voor de rechter. Ergün S. verdacht van doden schoonmakers Gina en Marinus Visser in Pathé Groningen. De gebeurtenissen in zes stappen

Ergün S., de verdachte van de moorden in bioscoop Pathé in Groningen. Illustratie: Heleen van den Broek

Ergün S., verdacht van de dubbele Groninger bioscoopmoord, komt vandaag voor de rechter. Hij zou vorig jaar in bioscoop Pathé in Groningen Gina en Marinus Visser op gruwelijke wijze om het leven hebben gebracht. De vondst van hun lichamen was het begin van een klopjacht naar S., die 24 uur later werd gearresteerd. Volg vanaf 9.30 uur ons liveblog en lees hier in zes stappen terug wat er vorig jaar gebeurde.

1 De vondst

Gina (55) en Marinus (56) Visser-Kaper uit Slochteren worden zaterdagochtend 26 oktober om 9.20 uur dood gevonden in bioscoop Pathé aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Ze zijn de vaste schoonmakers van de bioscoop. Hun identiteit wordt pas tegen het einde van de dag bekend.

2 De klopjacht

De dader is spoorloos. De politie maakt niet bekend hoe toegetakeld de doden zijn, maar weet dat uiteraard wel en vreest voor meer slachtoffers. Ze zet alles op alles om de dader te vinden. Dezelfde dag nog worden zijn volledige naam, herkenbare foto’s (het balkje is pas toegevoegd nadat de dader gepakt was) en videobeelden gepubliceerd.

3 Getuigenverklaringen en mogelijke scenario’s

In de loop van zaterdag en de dagen erna wordt meer bekend over de dader en wat zich de dagen voorafgaand aan de moord vermoedelijk heeft afgespeeld.

4 De arrestatie

Ergün S. wordt ruim 24 uur na de moord, zondagochtend rond 10.00 uur, door een arrestatieteam aangehouden bij een tankstation aan het Hoendiep in Groningen. De politie dankt honderden tipgevers voor hun hulp bij de opsporing.

5 De reacties

Inwoners van Slochteren reageren geschokt op de moord op hun dorpsgenoten. Burgemeester Koen Schuiling van Groningen spreekt van een ‘enorme impact’ op de samenleving. Schoonmakers houden een herdenking voor hun collega’s en voor de branche is de moord aanleiding de vaak risicovolle werkomstandigheden van schoonmakers onder de loep te nemen. Bioscoop Pathé haalt in Groningen tijdelijk de griezelfilms uit de programmering.

6 Het verhoor en de rechtszaak

Ergün S. zegt in het eerste verhoor dat hij volledig wil meewerken. De eerste voorbereidende rechtszitting wordt gehouden op 7 februari 2020. S. zegt dat hij een psychose had en betuigt spijt van zijn daad. Het onderzoek naar zijn geestesgesteldheid in het Pieter Baancentrum loopt vertraging op door de coronamaatregelen. Maar op 7 juli wordt tijdens een laatste voorbereidende zitting bekend dat het onderzoek is afgerond en dat de rechtszaak dinsdag 29 september begint.

Nieuws

Meest gelezen

menu