De rekening van jongerendirecteur Bente Louwrier (16) uit Noordbroek (en het rondje voor haar vrienden) is voor de zaak

Bente Louwrier (16) uit Noordbroek mag zich de eerste jongerendirecteur van Kielzog Hoogezand noemen. foto kielzog theater, muziekschool en kunstwerkplaats.

Bente Louwrier (16) uit Noordbroek is de eerste jongerendirecteur van Kielzog theater, muziekschool en kunstwerkplaats in Hoogezand. ,,Een mooie opstap.’’

De 16-jarige Bente Louwrier uit Noordbroek is gegrepen door het theater en alles wat daarbij komt kijken. Alle reden om deze zomer bij Kielzog in Hoogezand te solliciteren als jongerendirecteur.

Gekozen uit zes sollicitanten

De leerlinge van het Parcival college, de vrije school in Groningen en de vooropleiding theaterschool De Noorderlingen, is gekozen uit zes kandidaten. De vier meiden en twee jongens in de leeftijd van 12 tot en met 18 jaar mochten allemaal bij de volwassenendirecteur Ids Dijkstra op gesprek komen.

Dijkstra wil van de jongeren zelf horen hoe het aanbod van Kielzog theater muziekschool en kunstwerkplaats aantrekkelijker voor hen kan worden. ,,Wij willen meer beïnvloed worden. Van de jongerendirecteur wordt verwacht dat zij gevraagd en ongevraagd de organisatie van repliek dient en commentaar en advies geeft.’’

Onbeperkt toegang en de rekening is voor de zaak

De jongerendirecteur, met ervaring in de horeca van boerderijcafé Mausel in Noordbroek, geniet alle privileges van een echte directeur; onbeperkt toegang tot voorstellingen en festivals, cursussen en muzieklessen. De rekening van Grand Café Kielzog, onbeperkt thee, fris en tosti’s (inclusief een rondje voor de vriendenkring), is voor de zaak.

Minder leuk misschien is het bijwonen van de vergaderingen van bestuur en managementteam. Alhoewel: ,,Een van de redenen dat ik heb gesolliciteerd is dat ik wil weten hoe theater werkt.’’ Als leerlinge van Jenaplanschool ’t Vlot in Hoogezand kwam Bente al op jonge leeftijd in Kielzog.

Instagramaccount Kielzog voor jongeren

Officieel is Bente, fan van Dunya en Desi en That 70’s show (een Amerikaanse televisieserie over een groep tieners aan het einde van de jaren zeventig), sinds een maand ‘in functie’. De betrekking eindigt 1 september 2021. Eén van haar eerste wapenfeiten was het in het leven roepen van het Instagramaccount Kielzog voor jongeren.

,,Ik geef invulling aan de functie vanuit mijn beleving. Als ik kijk naar de programmering op de website en het programmaboekje dan staan daar best wel leuke dingen in, maar zie ik niet meteen wat voor mij als jongere een leuke voorstelling zou kunnen zijn. Je zou door het plaatsen van een icoontje jongeren kunnen wijze op een voorstelling die juist voor hen interessant is.’’

Ik leer hoe een theater werkt

Bente verwacht dat haar bezigheden als jongerendirecteur goed samengaan met school en de vooropleiding theater. ,,Ik doe dit voor mijn lol, maar tegelijkertijd leer ik hoe een theater werkt; hoe je programmeert en mensen binnenhaalt. Ik ben van plan muzieklessen te volgen. Mijn ambitie is dat ik naar de toneelschool wil, misschien als actrice, en dan is jongerendirecteur zijn bij een theater een mooie opstap.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu