Restaurants en cafés nu al bijna volgeboekt voor maandag. Niet gereserveerd? Vergeet het dan maar

Bij Grand Café Groningen druppelen de eerste reserveringen binnen. ,,Op maandag zitten we aardig vol. De rest van de week nog niet zo." Foto: Geert Job Sevink

Het aftellen is begonnen. Maandag kunnen we na drie maanden smachten eindelijk weer buiten de deur terecht voor haute cuisine, een daghap of een lekker koud glas bier. Bij de Groningse cafés en restaurants vliegen de beschikbare plaatsen de deur uit: „Vooral vaste gasten hebben een tafeltje gereserveerd.”

Op het raam van restaurant Lavazza in de Brugstraat in Groningen hangt een wit papiertje. ‘Nog drie dagen’, staat er met stift geschreven.

Het personeel telt af tot ‘1 juno’. Dan mogen restaurants, cafés en kroegen weer open. Om grote drukte en problemen te voorkomen, hanteert de overheid strenge spelregels voor de heropening van de horeca. Voor restaurants en (eet)cafés is reserveren verplicht als je naar binnen wilt. Buiten op het terras hoeft dat niet.

„Maandag zijn nog een paar plekken beschikbaar”, zegt bedrijfsleider Simone de Quasteniet van Grand Café Groningen. „Vooral vaste gasten hebben een tafeltje gereserveerd.”

Klaar voor de heropening

Bij Restaurant & Stoetlokaal ‘t Backhuys in Winschoten komen al heel de week telefoontjes binnen. „Op 1 juni hebben we nu zo’n veertien man. Op 2 juni zijn het er al twintig en er komen steeds meer bij”, zegt mede-eigenaar Rita van der Meer vrijdagochtend. „Ik ben blij dat we weer aan de slag kunnen, al wordt het er met al die regeltjes en schermen niet gezelliger op.” Voor de komende week heeft Van der Meer elke avond al een flink aantal reserveringen staan.

Dat is ook het geval aan de andere kant van de provincie. Bij De Postwagen in Tolbert kwam de eerste reservering direct na de persconferentie van minister-president Mark Rutte binnen. „Dat vonden we zo fijn om te zien”, zegt medewerker Renée Kooistra. „Bij ons loopt het al aardig vol. Maar goed, met maximaal dertig gasten zit je al snel aan je max, hoor.”

Overal stickers geplakt

Kim Nieman van Proeflokaal aan De Amstel in Groningen staat te popelen om weer te beginnen. „Het is binnen net een kermis door al die waarschuwingsstickers”, zegt ze lachend. „Ik heb er weer helemaal zin in en mijn klanten ook, want ik zit voor maandag al helemaal vol. Voor de komende maand heb ik voor bijna elke dag al reserveringen.”

Bij Pernikkel in de buurt van de Westerhaven loopt het nog geen storm qua reserveringen. „Maar, ze druppelen al wel binnen”, zegt Sieta Schellinger van Pernikkel. „We hebben voor de komende week elke dag wel wat gasten. Maar goed, wij zijn normaal gesproken ook niet echt een restaurant waar je ver van te voren een tafeltje boekt. Meer een restaurant waar je komt aanwaaien.”

Kat uit de boom kijken

Diliana Pattinama van Wadapartja vermoedt dat veel mensen in het centrum eerst even de kat uit de boom willen kijken. „Ik denk dat mensen eerst even willen aanzien hoe druk het overal wordt. Met z’n allen in het park liggen, voelt misschien toch minder benauwd dan met z’n allen samen binnen zitten.”

Bij het Concerthuis proberen mensen wel met man en macht een tafeltje te bemachtigen: „Ze vragen vooral naar een plekje op het terras omdat het zulk lekker weer wordt”, zegt mede-eigenaar Martien Volkers. „Maar, daar werken we niet met reserveringen. Binnen wel. Daar heb ik zelfs al boekingen voor augustus staan.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu