Waar staat Groningen vijf jaar na de aardbeving in Huizinge?

Negen seconden duurde de klap van 3,6 bij Huizinge. De zwaarste aardbeving in Groningen dreunt vandaag exact vijf jaar later nog oorverdovend na. Wat zijn we opgeschoten vijf jaar na Huizinge?

Impact

In de zomer van 2012 veranderde de gaswinning van een soepel draaiende geldmachine in een groot probleem. Vóór ‘Huizinge’ voelde Groningen de aarde ook al beven. Maar na de waarschuwing van het Staatstoezicht op de Mijnen in 2013 dat zwaardere bevingen met dodelijke slachtoffers in Groningen niet werden uitgesloten, werden de bevingen bedreigend. In de regio was de impact helder. Den Haag reageerde afstandelijk op de onrust en duizenden schademeldingen.

In vijf jaar tijd is het op geen stukken na gelukt dat verschil in beleving te overbruggen. De discussie over bevingen en gaswinning is een touwtrekkerij om geld en rechten geworden. Met de inwoners aan de ene kant en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en de staat aan de andere kant.

Bureaucratie

Rondom de aardbevingen is een indrukwekkende en gestaag groeiende bureaucratie ontstaan. Nieuwe en bestaande organisaties produceerden stapels memo’s, rapporten en onderzoeken. Vergaderden over regels, normen, besturingsmodellen, protocollen, aansprakelijkheid. Een moeras waarin veel inwoners met schade verdrinken.

Is er dan niets bereikt? Natuurlijk wel. Na 125 politieke debatten in Den Haag is de gaswinning steeds verder verlaagd. De afhandeling van kleine schades verloopt soepel. Er is met Hans Alders een Nationaal Coördinator Groningen aangesteld door ‘Den Haag’. Maar het tempo waarin hij zijn werk verzet ligt voor veel Groningers niet hoog genoeg, veel problemen zijn niet opgelost.

Zorg en onrust

Wie door de regio rijdt waar de NAM het aardgas wint, ziet een kalm land. Wie beter kijkt, ontwaart dichtgesmeerde scheuren, stutten die eeuwenoude schuren steunen, overwoekerd land waar een huis is weggeslagen uit een verder keurig rijtje woningen.

De gaswinning gaat nog steeds door, de bevingen zullen nog jaren voelbaar zijn en Groningen staat aan de vooravond van een ingrijpende versterkingsoperatie. De blijvende zorg en onrust zit in het gebrek aan een helder perspectief. Vijf jaar na Huizinge staan kasten vol rapporten, maar eigenlijk weten we nog maar weinig. Aan zet is straks het nieuwe kabinet.

Nieuws

Meest gelezen

menu