Het beeld van Groningen: De sleurhut van Groninger bodem

De Speurder kost tweede helft jaren zestig rond de 5000 gulden. Foto: Archief Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: caravans.

Een testcaravan hebben de broers Jan Cornelis en Barend Otten al rond 1943 gebouwd, maar door de oorlog ziet de eerste echte Groninger caravan pas in 1956 het levenslicht. Hij is gebouwd aan het Loeg in Muntendam en wordt simpelweg de Otten genoemd.

De Otten is niet zomaar een caravan. De Muntendammers onderscheiden zich door het zogenaamde hefdak én (tot 1982) de opvallende vorm. De onderkant is kleiner dan de bovenkant.

De Speurder, het model dat op de foto is te zien, kost tweede helft jaren zestig rond de 5000 gulden. Omgerekend naar 2021 zou dat zo’n 11.000 euro zijn. In de loop der jaren brengen de broers verschillende modellen op de markt. De grootste Otten is de Ontdekker, de kleinste de Zwerver. Daartussen vinden we de Speurder, de Trekker en de Kruiser.

In 1970 verplaatst Otten Caravans de productie naar Foxhol. In 1994 valt het doek, maar de liefkozend genoemde Otjes zijn nog lang niet vergeten. In Nederland zijn er nog zeker duizend stuks.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het Beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? beeldvangroningen@groningerarchieven.nl

Nieuws

Meest gelezen

menu