De sportschool van de zwarte panter uit Groningen viert 40-jarig bestaan

Earl Blijd, de zwarte panter van Curacao, in actie. Zijn sportschool viert z’n 40-jarig bestaan. Foto archief DvhN

Sportcentrum Bao Trieu in Groningen bestaat 40 jaar. ,,Hier kun je elke dag een betere versie van jezelf worden.’’

Het is een gymzaaltje met een vriendelijke uitstraling, aan het Reitdiep in Groningen. Bao Trieu staat erop geschreven, daaronder een spreuk, uit het Chinees vertaald. Wees niet bevreesd om langzaam vooruit te komen, maar wel om stil te blijven staan staat er.

Het is de lijfspreuk van kung fu-virtuoos Earl Blijd (58) die ruim veertig jaar geleden vanuit Curaçao naar Groningen kwam om technische scheikunde te studeren. Naast hem in de collegebanken zat Buu uit Vietnam die vertelde over Sisu Trieu Trung La, eveneens uit Vietnam en kung fu-leraar.

‘Kung fu is veelzijdig’

Blijd gaat bij hem in de leer. ,,We trainden bij hem thuis, in het Noorderplantsoen, we trainden overal! Kung fu is is zo veelzijdig. Je leert goed met je lichaam omgaan, alert zijn, je leert stoten, trappen, ontwijken. Het is bovendien een sierlijke krijgskunst.’’

Blijd raakt eraan verknocht, zozeer dat het studeren erbij inschiet en hij ook lessen gaat geven. Kung fu wordt zijn leven. Hij neemt sportschool Bao Trieu over.

En inmiddels bestaat die veertig jaar. Zo’n 160 leerlingen trainen er eens of meerdere keren per week. Ze leggen zich toe op kung fu, zelfverdediging of boksen. En het is meer dan dat, zegt Blijd.

,,Het gaat ook om de Chinese traditie en cultuur erachter, die stoelen op het boeddhisme en het Taoisme. Het is leuk om te weten wat er achter die bewegingen zit, want dan snap je de bewegingen beter en groeit je zelfvertrouwen’’, zegt Blijd.

De jongste portier van de binnenstad van Groningen

Iets vergelijkbaars zegt Aart-Jan van Bochove (40) die sinds 1991 les krijgt in de krijgskunst wushu en thaiboksen bij Earl Blijd. ,,Bij Bao Trieu kun je elke dag een betere versie van jezelf worden’’, zegt hij.

Op de basisschool wilde hij al niets anders dan op kung fu, daartoe aangemoedigd door films op televisie. Toen hij de beelden van een krijgskunstgala zag, bleek hij zich te vergapen aan de bewegingen van Earl Blijd, die de bijnaam De zwarte Panter van Curaçao droeg en in Groningen bleek te wonen.

,,Naar hem wil ik toe’’, zei de 12-jarige Aart-Jan. Samen met zijn ouders nam hij een kijkje bij Bao Trieu, toen nog gevestigd in het Platformtheater. ,,Ik voelde me er thuis en ben er nooit meer weggegaan’’, zegt hij.

Wushu sterkte hem zowel fysiek als mentaal. ,,Ik was vroeger de jongste portier in de binnenstad van Groningen. Ik had veel zelfvertrouwen waardoor ik minimaal geweld hoefde te gebruiken. Ik had zoveel technieken en reflexen geleerd bij Earl.’’

Ook Tim van der Ploeg (10) heeft dagelijks baat bij de lessen van Blijd. Zijn moeder Farida vertelt. ,,Tim traint drie keer per week bij Bao Trieu, al vier jaar. Hij hield als klein kind al van stoeien en wapens maken. We zijn bij Earl gaan kijken en hij was verkocht. Kung fu is een sport die Tim weerbaar maakt. Er komt discipline en beheersing bij kijken. Tim luistert goed naar de shifu, dat is de meester. Hij heeft respect voor Earl, hij wordt er rustiger van. Bovenal beleeft hij er plezier aan. Als hij niet naar kung fu zou gaan, zou hij ongelukkig worden.’’

Ernstig ongeluk

Blijd begint over het ernstige auto-ongeluk dat hem een kwart eeuw geleden welhaast het leven kostte. Alles was gebroken, behalve hijzelf. Toen hij ontwaakte uit coma, moest hij maanden stil liggen. Hij zegt: ,,Door mijn sport heb ik me kunnen herstellen en heb ik ermee kunnen omgaan. Kung fu en Bao Trieu zijn het doel van mijn leven, geven mijn leven zin.’’

40-jarig bestaan

Komend weekend viert kungfuvereniging Bao Trieu haar 40-jarig bestaan met demonstraties, workshops en lezingen. Meer informatie: www.baotrieu.nl

Nieuws

menu