Dagje Groningen in de zomer aflevering. 1: de Westerhaven

Een schip wacht voor de Museumbrug.

Een Drent of Groninger doet in de zomer al gauw eens even een Dagje Stad. Het Forum, het Groninger Museum, de Grote Markt. Wij kijken net iets verder, tegenover of om de hoek. Aflevering 1: de Westerhaven.

Het licht regenachtige weer, wisselvallig op z’n best, lokt veel dagjesmensen naar Stad. Althans, je kunt je nauwelijks voorstellen dat er daadwerkelijk stad-Groningers staan in de enorm lange rij voor Primark.

Er zijn nog 75 wachtenden voor u.

Als Stadjer zeg je dan toch: ‘dikke neus, ik kom een andere keer wel terug’? Tenzij je natuurlijk echt helemaal niks beters te doen hebt dan op een winderige plek naast een modern winkelpand van een Ierse kledingprijsvechter te gaan staan wachten tot je ein-de-lijk naar binnen mag …

Nadere beschouwing leert dat de rij mensen voor het grootste deel droog staat, want ook de ‘steeg’ tussen de twee bedrijfspanden heeft een dak. Dat verzacht het wachten uiteraard.

Volop voedselverstrekkers langs deze winkelroute

Zou de architect van het Westerhavencomplex daarmee indertijd rekening hebben gehouden? Dat er ooit eens een tijd zou komen waarin grootwinkelbedrijven vanwege coronaregels hun klanten maar mondjesmaat binnenlaten, zodat die dus buiten in lange rijen moeten wachten? Of had hij wellicht een Sovjetvisioen? Het arme volk. We doen een dak!

Ook de buitenrij voor McDonald’s smaakt het genoegen van een dak. Is een dak hier een vereiste? Heeft de dakloze KFC daarom een veel kleinere rij wachtenden?

Wie z’n trek niet wil stillen bij beide Amerikaanse multinationale voedselverstrekkers heeft langs de winkelroutes keus in overvloed. De A-weg, A-straat en Brugstraat bieden shoppers een breed palet. Onder meer Pernikkel, Mauritshuis, Bakkerij Blanche en De Sigaar hebben een goede naam.

De specifieke tips voor deze buurt

U hebt liever heel specifieke tips in deze buurt? Oké: op de Westersingel (richting Noorderplantsoen) zit Spices, het beste Indiase restaurant van Groningen. De Schildersbuurt links heeft een leuk ‘verborgen’ horecapleintje aan het begin van de Nieuwe Blekerstraat. Daar zit onder meer het vermaarde speciaalbiercafé De Koffer, met liefst 375 soorten (vanaf 15u (vr-zo) of 16u).

Op de hoek van de fleurig heringerichte A-straat doet ijssalon Palermo schijnbaar goede zaken, ondanks het koele weer. Ach ja, een ijsje gaat er altijd wel in aan de busy side van de Westerhaven.

De andere, stille kant is bij het winkelpubliek veel onbekender. Waar de gedempte Westerhaven zo’n beetje grenst aan de niet-gedempte Zuiderhaven staan oude pakhuizen (met het solide stadscafé Double A) tegenover de lelijke MediaMarkt, waarop wél een heel bijzonder dak ligt: een openbare tuin, trapsgewijs aangelegd.

Eigenlijk een soort tribune, met veel planten en bomen. Supergeschikt voor jongeren en hun meegebrachte BigMacs zou je zeggen, maar de spaarzame jeugd die hier zit geniet van andere zaken gezien de rookwolkjes.

Bijna naast de Museumbrug (het gebouw aan de overzijde van de Aa is het voormalige Groninger Museum) heeft Wadapartja een daalders plekje gecreëerd, met een knus terras onder de bomen. Zijn ze eindelijk weer open … hebben ze die heerlijke schaduw … maar geen verschroeiende zon. Althans, nog niet.

Negeer de appartementen uit de jaren ‘80

Voor de parel in deze buurt moeten we nog iets verder zuidwaarts langs de Zuiderhaven, over de Sluiskade. Negeer de niet al te fraaie appartementen uit de jaren 80, geniet eerder van de pleziervaartuigen die hier een paar mooi stadse ligplaatsen hebben. Onze beloning ligt net na de bocht: de Westersluis, met fietsbruggetje, het historische Sluiskantoor en een rits pittoreske woninkjes.

Ook in dit stillere deel ziet een uitbater kans een bestaan op de bouwen. In het eerste pandje links, Bij de Sluis 1-A, zit een bescheiden ijssalon onder dezelfde naam. Met niet alleen heerlijk ijs, de dito plek krijg je er gratis bij.

Bij de Sluis doet ook in verhuur van sup-boards voor op de Groningse diepen. Sup is standing-up paddle , ofwel rechtop staand peddelend over het water op een soort kingsize surfplank. Een populair tijdverdrijf, zo schijnt. De zaken gaan goed, beaamt de ijsschepper. Er zijn net nog weer vijf nieuwe boards bijgekomen.

We nemen limoncello-proseccoijs, yoghurt-sinaasappelijs en frambozenijs. We likken op het bankje, kijkend over het water. Aan de overkant, waar het modern vormgegeven clubhuis van roeivereniging De Hunze wonderwel in de groene stadswal past, zien we een skiffeur van zekere leeftijd zijn spanen en eenmansboot naar het water tillen.

Korte tijd later doorklieft hij soepel het diep. In een mum is hij weg. Ons ijs ook.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Zomer 2020
menu