Volle terrassen en cafés in Drenthe en Groningen in coronatijd: zo gaat het in jouw gemeente

Cafés en terrassen zitten vol, maar in het Noorden is nog geen boete uitgedeeld wegens overtreding van de coronaregels. Burgemeesters in Groningen en Drenthe zien ook geen reden de controle verder aan te scherpen, blijkt uit rondvraag van Dagblad van het Noorden.

Volgepakte terrassen. Anderhalve meter afstand houden blijkt een lastige opgave.

Volgepakte terrassen. Anderhalve meter afstand houden blijkt een lastige opgave. Foto: Willem Groeneveld

De beelden spreken boekdelen. Volgepakte terrassen, uitpuilende kroegen, stappers die schouder aan schouder staan te wachten voor de deur tot er binnen plek is. Anderhalve meter afstand houden blijkt een lastige opgave, vooral ’s nachts na de nodige drankjes.

Nu de coronateller langzaam weer oploopt, trappen burgemeesters elders in het land stevig op de rem met forse boetes en gedwongen sluiting van horecazaken die de regels aan hun laars lappen. Krijgen zij navolging van hun collega’s in Drenthe en Groningen?

Het korte antwoord luidt: nee. Althans, het merendeel van de Groningse en Drentse gemeenten ziet geen noodzaak de handhaving aan te scherpen.

Tot dusver heeft alleen Meppel caféhouders een dwangsom boven het hoofd gehangen nadat ze te veel bezoekers in de zaak toelieten. Ook Groningen denkt na over maatregelen om de drukte beheersbaar te houden. Maar andere Drentse en Groningse gemeenten blijven vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en bezoekers. Dat leidt zelden tot problemen.

Met uitzondering van Meppel dus. Daar bleek herhaald waarschuwen niet genoeg om de horeca aan de coronaregels te houden. Zes bedrijven riskeren een dwangsom tot 10.000 euro als ze de komende tijd nogmaals in de fout gaan met de anderhalve meter afstand of de sluitingstijd die is vastgelegd. Dat Meppel zo fel reageert, heeft volgens burgemeester Richard Korteland alles te maken met het feit dat in de gemeente twee horecagerelateerde coronabesmettingen zijn vastgesteld.

Extra maatregelen

Ook Groningen beraadt zich op extra maatregelen boven op het huidige beleid van controleren en waarschuwen bij overtredingen. Boetes zijn nog niet uitgedeeld, maar op sommige momenten en plekken is het té druk, stelde burgemeester Koen Schuiling een week geleden in Dagblad van het Noorden. Hij noemde met name het uitgaansgebied rond de Poelestraat waar zich ’s nachts vaak te veel stappers verzamelen, op té korte afstand van elkaar.

Concrete maatregelen laten echter nog even op zich wachten, laat de burgemeester weten via woordvoerster Natascha van ’t Hooft: ,,We zijn aan het nadenken en in gesprek over verschillende opties om te zien welke maatregelen een oplossing kunnen zijn voor de drukte voor en in de horeca in de binnenstad op vrijdag- en zaterdagnacht.’’

Dat tot nu alleen uitgaanscentra als Groningen en Meppel aanvullende maatregelen overwegen of al hebben genomen, is niet verwonderlijk, stelt burgemeester Klaas Smid van de gemeente Noordenveld. ,,Ik heb de indruk dat het probleem in plattelandsgemeenten minder groot is dan in de steden.”

Dat beeld bevestigen landelijke gemeenten als Westerkwartier, Westerwolde en Midden-Drenthe, maar ook gemeenten met grotere plaatsen als Veendam, Oldambt (Winschoten) en Midden-Groningen (Hoogezand): geen problemen en dus ook geen noodzaak de teugels aan te halen.

,,De situatie in grote steden als Rotterdam is echt anders dan in een plattelandsgemeente’’, stelt ook waarnemend burgemeester Jaap Kuin in Pekela. ,,Hier is het aantal besmettingen relatief laag.” Kuin ziet dan ook geen reden voor grote zorgen in Pekela, maar de gemeente blijft alert en waakzaam. „We kijken er van week tot week naar’’, zegt hij. Als het toch ontspoort schakelt de gemeente een tandje bij. ,,We blijven steekproefsgewijs controleren bij horeca. Vanuit het idee: vermijden is beter dan voorkomen.’’

Meestal is waarschuwen genoeg want de meeste café- en restauranthouders zijn zich zeer bewust van hun verantwoordelijkheid, zegt burgemeester Koos Wiersma van Appingedam. ,,Ik zie de horecaondernemers in onze gemeente hun best doen hierop toe te zien en in te grijpen als dat nodig is. Ze doen er alles aan om excessen te voorkomen. De horeca van Appingedam neemt absoluut haar eigen verantwoordelijkheid."

Corona-afspraken

In buurgemeente Delfzijl werken de corona-afspraken die de gemeente heeft gemaakt met de horeca, en trouwens ook de kooplui op de warenmarkt, zegt loco-burgemeester Jan Menninga. Boetes zijn volgens hem niet uitgedeeld in de havenstad. ,,Beter dan bekeuren is om een waarschuwing te geven als dat nodig is.” Of en hoe vaak ondernemers tot de orde zijn geroepen, kan Menninga niet zeggen.

Dat is ook elders in Drenthe en Groningen de lijn: waarschuwen volstaat meestal om de regels te handhaven. Ook ondernemers zijn doordrongen van de noodzaak zich aan de afspraken te houden. In Groningen hebben caféhouders al herhaald de deuren gesloten als hun zaak te veel bezoekers op hetzelfde moment trok. En ook in Assen besloot de horeca al een keer om zelf de zaken te sluiten toen het te druk werd op de terrassen.

Toch constateert de gemeente Hoogeveen: ,,De naleving van de maatregelen in de horeca is en blijft moeizaam.’’ Vooraf zijn per zaak afspraken gemaakt over het maximaal aantal bezoekers, deurbeleid, het gebruik van glaswerk en andere veiligheidsaspecten. Samen met de politie en de ondernemers zelf ziet de gemeente toe op naleving. ,,Op die manier hopen we de noodzaak tot strikter handhaven te voorkomen.’’

In Emmen gaat dat redelijk soepel in overleg, zegt collegewoordvoerder Marianne Tiemens-Hofstra. ,,Er zijn niet veel klachten. Als er wel iets speelt, dan gaan we met de betreffende ondernemer in overleg over wat er aan de hand is en of er iets aan te doen valt. Bijvoorbeeld tijdens de wekelijkse Vlindermarkt is bij de horeca op het horecaplein een rij met tafels en stoelen weggehaald, zodat er meer ruimte is. Hiervoor is begrip en zo lossen we dat op met elkaar."

Ook de klanten houden zich over het algemeen goed aan de regels, buiten dan wellicht de jonge clientèle in de nachtelijke stadshoreca. Al ziet ook Stadskanaal ,,nu wel een verslapping ontstaan’’, aldus een collegewoordvoerder. ,,Klanten nemen het niet meer zo nauw. We merken ook dat de ondernemers in toenemende mate het lastig vinden om te handhaven. Het gaat dus allemaal wat te soepel.’’

Maar in Borger-Odoorn, waar de gemeente dagelijks op de naleving controleert, constateert locoburgemeester Freek Buijtelaar nog altijd redelijk wat coronadiscipline bij bezoekers. ,,Het komt wel eens voor dat mensen op een terras bijvoorbeeld wat te dicht bij elkaar zitten. In dat geval worden de overtreders door toezichthouders aangesproken op hun gedrag en verzocht om alsnog voldoende afstand in acht te nemen.”

Niet iedereen blijkt daar echter van gediend. Het enige incident in de gemeente Het Hogeland ontstond volgens de gemeente juist toen een klant er geen genoegen mee nam dat een lokale kroegbaas de deuren sloot omdat het maximale aantal gasten in zijn zaak was bereikt. De man wilde toch naar binnen en gooide uit frustratie een steen door een ruit. ,,Van het incident is geen aangifte gedaan: beide heren zijn er onderling uitgekomen en de schade is inmiddels vergoed”, meldt de gemeentewoordvoerder.

Mondkapjes

Over nut en noodzaak van mondkapjes op straat zijn de Drentse en Groningse gemeenten al net zo verdeeld als de landelijke specialisten. In Appingedam wacht Wiersma de discussie in Den Haag en binnen de Veiligheidsregio Groningen af. In Borger-Odoorn vindt locoburgemeester Buijtelaar in Borger-Odoorn ze volstrekt overbodig. ,,Mensen in onze gemeente doen wat ze kunnen om besmetting te voorkomen. Wij zijn nu dus geen voorstander van verplichte mondkapjes.”

Daarentegen vindt locoburgemeester Bert Nederveen invoering het overwegen waard als de coronaregels in de praktijk met voeten worden getreden. ,,In de horeca in Duitsland is het mondkapje op veel plaatsen, zoals in de horeca, verplicht. Daar geldt ook registratieplicht, zoals hier in ons land in ziekenhuizen het geval is. Je ziet in Duitsland dat er minder besmettingen zijn dan in Nederland.’‘

Al twijfelt ook Nederveen of er werkelijk een meerderheid van de Nederlanders voor zo’n mondkapje bestaat, zoals onderzoek uitwijst. ,,Terwijl je op straat nauwelijks iemand ziet met een mondkapje op. Hoe kan dat dan?’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu