De verkiezingscampagne voor de Tweede Kamer begint in het Noorden: kijk hier op 8 februari naar het Noordelijk lijsttrekkersdebat

Eelco Bosch van Rosenthal en Welmoed Sijtsma presenteren het Noordelijk Lijsttrekkersdebat

De drie noordelijke provincies trappen maandag 8 februari de Tweede Kamerverkiezingen af met het Noordelijk lijsttrekkersdebat.

Dit wordt georganiseerd door de provincies Groningen, Drenthe en Fryslân en inhoudelijk verzorgd door de redacties van Dagblad van het Noorden , Leeuwarder Courant en Friesch Dagblad .

Voor het Noordelijk Lijsttrekkersdebat zijn de landelijke lijsttrekkers van de acht grootste partijen uitgenodigd. Het wordt ’s middags gehouden van half vier tot vijf uur en is rechtstreeks te volgen via de digitale kanalen van de dagbladen en Podium TV.

Dit zijn de thema’s van het debat

Belangrijke thema’s zijn de gevolgen van de coronapandemie, de spanningen in de samenleving, de impact op de gezondheidszorg, vervoer (Lelylijn), de leefbaarheid op het platteland, de toekomst van de Waddeneilanden, gelijke kansen voor jongeren en duurzame landbouw. Ook de energiewinning komt aan de orde: kiezen we voor gas, wind, groene waterstof of kernenergie?

Tijdens het debat spreken de inwoners van Groningen, Drenthe en Friesland zich via videofragmenten over stellingen uit. Ze mogen ook vragen stellen aan de lijsttrekkers. In de aanloop naar 8 februari besteden de kranten hier aandacht aan met eigen verhalen.

Eelco Bosch van Rosenthal en Welmoed Sijtsma

Het debat zelf wordt coronaproof en zonder publiek gehouden. Presentatoren zijn Eelco Bosch van Rosenthal, presentator van Nieuwsuur en opgegroeid in Groningen, en Welmoed Sijtsma, journalist van Omroep WNL en presentator van Op1 . Sijtsma komt uit Leeuwarden.

Commissaris Arno Brok, voorzitter van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, is ,,opgetogen’’ meldt hij ,,dat de lijsttrekkers het Noorden serieus nemen en in deze moeilijke tijd met de regio’s in gesprek willen over de toekomst’’.

Tijdens de vorige Tweede Kamerverkiezingen in 2017 werd het Noordelijk Lijsttrekkersdebat in Groningen gehouden. De uitvoering was destijds in handen van de drie regionale omroepen.

Kijk maandag 8 februari vanaf 15.30 uur live naar het debat op dvhn.nl/debat .Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Noordelijk lijsttrekkersdebat
menu