De vrijwillige drooglegging van Dry January is voorbij, maar: 'We zien zelden dat mensen in februari meteen weer van 0 naar 100 gaan'

FOTO SHUTTERSTOCK .

Dry January zit er weer op. Wat een maand lang geen alcohol drinken met je doet? We vroegen het aan Nathaly de Wind van Verslavingszorg Noord-Nederland (VNN) en twee ervaringsdeskundigen.

Ha Nathaly, wat vinden jullie bij VNN van Dry January?

,,Wij vinden dat uiteraard een goede campagne. We doen er niet voor niets aan mee. Een van de doelen van VNN is om mensen zo gezond mogelijk te laten leven. Dry January helpt daar ontzettend in, want mensen doorbreken een maand lang hun gewoonte. Het is ook een stukje bewustwording. Elke campagne waarin mensen zichzelf een spiegel voorhouden, is positief. Of het nu Ik Pas, Dry January of Stoptober is.”

Wat zijn de positieve gevolgen na januari?

,,Het doel van Dry January is niet om mensen voor altijd te laten stoppen met drinken. Wel om hun gewoontegedrag te doorbreken. Bijna driekwart van de mensen die meedoen, voelt zich bijvoorbeeld veel fitter. Zowel lichamelijk als geestelijk. En ruim de helft van de deelnemers slaapt beter, terwijl meer dan een derde ook nog afvalt. Het zijn allemaal gezondheidsvoordelen die met elkaar te maken hebben, als een soort domino-effect.”

Een crashdieet schijnt ongezond te zijn. Maar als je in één keer een maand lang stopt met alcohol, is dat anders?

,,Een crashdieet is inderdaad ongezond, omdat je je lichaam dan belangrijke voedingsstoffen ontzegt. Stoppen met drinken gaat niet ten koste van je lichaam. Het is in dat geval alleen maar gezond om je inname op pauze te zetten. Alcohol is in principe een giftige stof. Het kan dus niet ongezond zijn om een maand lang geen alcohol te drinken.”

Er zijn natuurlijk mensen die vol goede moed aan januari begonnen, maar bij wie het toch misging.

,,Ongetwijfeld. Er deden in het Noorden een paar duizend mensen mee, dus het zal niet iedereen gelukt zijn. Het is voor die mensen goed om te weten dat ze niet alleen zijn. Dry January verbindt mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Het zijn lotgenoten. Zo kun je het dus ook met elkaar bespreken als je het moeilijk vindt.”

En hoe is een terugval in februari te voorkomen?

,,Sommige mensen zeggen: hoera, we mogen weer drinken. Maar veel anderen merken een verschil in hun behoefte naar alcohol. Ze nemen zich bijvoorbeeld voor om nog maar één keer per week of bij gelegenheden te drinken. We zien in elk geval zelden dat mensen in februari meteen weer van 0 naar 100 gaan. Ze drinken bewuster. En dat is precies de bedoeling.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu