Wedderveer, klein dorp in Westerwolde, had lang twee zwembaden, cafés, discotheken, speeltuinen en andere voorzieningen; de sfeer van die wonderjaren moet een beetje terugkeren tijdens een reünie

Wedderveer, een klein dorp in Westerwolde, was ooit beroemd vanwege zijn cafés, discotheken en zwembaden. Iets van die glorietijd keert even terug.

De opening van het zwembad Triton in de jaren 30 trok heel veel publiek

De opening van het zwembad Triton in de jaren 30 trok heel veel publiek Foto: Archief Frits Korvemaker

Tussen Blijham en Wedde ligt het kleine dorp Wedderveer. De rust en de stilte heersen er nu, maar ooit was het een trekpleister van jewelste, vanwege zijn zwembaden, cafés en discotheken.

Lineke Dekker uit Blijham wil de sfeer van die wonderjaren een beetje terug laten keren. Zij organiseert met enkele gelijkgestemden een reünie waarop vooral de disco Triton en het gelijknamige zwembad in de schijnwerpers staan. ,,Als tiener was ik vaak in die disco te vinden’’, zegt Dekker. ,,Het was een prachtige tijd.’’

Dansavonden

Die prachtige tijd voor Wedderveer begon al vroeg in de 20ste eeuw. In het dorp, gelegen nabij de Westerwoldse Aa en aan de oeroude heerweg tussen Groningen en de grens bij Bourtange, woonden toen de caféhouders Heising en Hazelhoff. Hun zaken draaiden goed, de dansavonden trokken veel publiek.

De beide ondernemers wilden het echter nog beter doen, en zeker beter dan de ander. Realiseerde de één een speeltuin, dan deed de ander dat ook. Begon de één met de verhuur van boten, dan volgde de ander. In de jaren voor de Tweede Wereldoorlog besloot Dethmer Hazelhoff, hij was zijn vader Folkert opgevolgd, het zwembad Klein-Scheveningen te laten bouwen.

Hypermodern

Jarke Jan Heising kon natuurlijk niet achterblijven en liet een hypermodern bad bouwen, dat de naam Triton droeg. Zo kreeg het kleine dorp twee zwemvoorzieningen, op enkele honderden meters afstand van elkaar.

,,Het gevolg was dat het zeker in de zomer enorm druk was in het dorp’’, vertelt Frits Korvemaker, kenner van de historie van Blijham en Wedderveer. ,,Er werden zelfs extra trams ingezet. Het dorp had toen ook een eigen school en winkels.’’

De zwembaden bleven tot in de jaren zestig bestaan en werden toen gesloten. De wonderjaren waren daarmee niet voorbij. Het café van Eising, dat inmiddels een nieuwe eigenaar had, werd de discotheek Triton en een trekpleister voor jongeren uit de wijde omgeving. BZN, Peter Koelewijn en andere sterren traden er op. Het café van Hazelhoff, dat ook een andere baas had gekregen, kreeg natuurlijk ook deels een disco-functie.

Triton-gangers

,,Triton was dus de discotheek waar ik meestal heen ging’’, vertelt Lineke Dekker. ,,Tot eind jaren zeventig bestond hij. Er wonen in onze regio nog veel meer mensen die hem bezochten en ook nog in de baden hebben gezwommen. We hopen dat zij meedoen aan de reünie. Die willen we volgend jaar houden in een tent. De voorbereidingen zijn we nu al gestart. We hebben de website www.wedderveer.nl.’’

De reünisten zullen overigens niet meer de beide cafés/discotheken kunnen zien. Beide panden gingen in 1983 door brand verloren, kort na elkaar.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu