De zaak van mevrouw Rosingh eindelijk voor de rechter

Bijna twee jaar na de aanhouding van de verdachten, is er dan eindelijk – vrijdag – de rechtszaak. Een echtpaar uit Haren zou een hoogbejaarde plaatsgenote financieel hebben kaalgeplukt. En er is iets aan de hand met een stichting.

Het verhaal van mevrouw Rosingh is in deze krant eerder verteld. Vanaf oktober 2013 komen er bij de politie meldingen binnen dat er iets niet in de haak is. De financiën van de welgestelde, dementerende mevrouw Rosingh worden beheerd door het echtpaar Henk L. (51) en Marian H. (52) uit Haren. Onderzoek leidt in mei 2014 tot de arrestatie van het stel.

Uitbuiten

Henk L. en Marian H. hebben zich, volgens een persbericht van de politie, schuldig gemaakt aan het uitbuiten van ouderen, een lelijk fenomeen dat in Nederland op grote schaal voorkomt.

In mei 2015 besluit het Openbaar Ministerie dat het echtpaar strafrechtelijk wordt vervolgd. Vrijdag is het dan zover. Het echtpaar zou in totaal 286.904,88 euro van mevrouw Rosingh hebben gestolen. Mevrouw Rosingh overleed in juni vorig jaar op 98-jarige leeftijd.

Met het geld zou het echtpaar luxueus hebben geleefd, onder meer in een tweede woning in Italië. Toen ze werden gearresteerd zijn drie auto’s in beslag genomen. Ook op de fraaie woning is beslag gelegd. Die woning staat ondanks het beslag sinds kort te koop op Funda voor 1,2 miljoen euro.

Stichting

De verkopende makelaar is Wouter Hoogland uit Groningen. Hij heeft een bijzondere relatie met de twee verdachten. Henk L. en Marian H. beheerden ook het geld van het Johan Dröge Fonds, een stichting die is opgericht ten behoeve van autistische kinderen. Het echtpaar vormde het bestuur. Het geld van de stichting, zo’n 500.000 euro, is verdwenen. Ook verduisterd. Makelaar Wouter Hoogland is sinds 1 februari dit jaar voorzitter van de stichting.

Waarom? Hoogland laat desgevraagd weten dat het echtpaar ,,kennelijk veel vertrouwen in mij heeft.’’ Hij is op de hoogte van de vermeende malversaties. ,,Het is niet aan mij te oordelen. Ik wacht de uitkomst van de strafzaak af.’’ De makelaar erkent dat hij de woning van het echtpaar niet kan verkopen zolang er beslag op ligt. Gaat hij zich inzetten voor autistische kinderen? ,,Ja.’’

Brand

Johan Dröge kwam in 1971 op 20-jarige leeftijd om het leven. Hij verbleef als patiënt in Huize Mariëncamp, een inrichting in Rolde. In februari 1971 brak daar brand uit. Dertien mensen kwamen bij dit drama om het leven. Johan Dröge was een van hen. Het fonds werd later opgericht door zijn familie, het beheer kwam in handen van accountant L. te Haren: de vader van verdachte Henk L. Familieleden van Johan Dröge kijken met lede ogen naar de ontwikkelingen. Formeel zijn zij geen belanghebbende partij. Pogingen een stem te krijgen in het bestuur van de stichting, mislukten.

Het echtpaar moet zich in de rechtszaal verantwoorden voor de verduistering van het geld van mevrouw Rosingh en niet voor het verdwenen geld van de stichting. Wel eist het OM het geld op dat de twee met de vermeende praktijken hebben verdiend. Behalve geld van mevrouw Rosingh en van de stichting, is ook geld verdwenen van een inmiddels overleden echtpaar uit Drenthe waar Henk L. en Marian H. bemoeienis mee hadden. Het Openbaar Ministerie eist opgeteld 839.570,81 euro.

Meer over deze kwestie op een speciaal blog van rechtbankverslaggever Rob Zijlstra: Guyotplein 1

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu