Het beeld van Groningen: De zindelijke meeuw

De meeuw wordt in maart 1972 opgenomen in het gezin van boer Groenewold uit Marum. Foto: Persfotobureau D. van der Veen/Collectie Groninger Archieven

Persfotobureau D. van der Veen fotografeerde in de jaren zestig en zeventig kleine en grote gebeurtenissen in de stad en provincie Groningen. In deze rubriek staat wekelijks een beeld uit de collectie van ruim 500.000 negatieven centraal. Vandaag: vreemde vogel.

Het is maart 1972 als boer Groenewold uit Marum iets ziet wapperen aan de draden langs zijn land. Aanvankelijk denkt hij aan een stuk papier, maar zoonlief ontdekt uren later dat het om een meeuw gaat.

De meeuw leeft nog en wordt opgenomen in het gezin van de boer, waar het een vreemde vogel blijkt. Stukjes appel worden namelijk verkozen boven vis. Naast vreemd blijkt het een heel bijzondere vogel te zijn. De meeuw doet keurig zijn of haar behoeftes op een oude krant. Een zindelijke meeuw, die komen we niet vaak tegen.

In de krant wordt door de familie Groenewold een oproep gedaan of een vogeldeskundige kan helpen met de gehavende vlerk: ,,Ze weten zich eigenlijk niet helemaal raad met de veugel.’’ Hoe het met de meeuw is afgelopen is (nog) onbekend, maar dat de Groenewolds echte dierenliefhebbers zijn staat vast.

Deze rubriek is een samenwerking met de Groninger Archieven. Meedoen met Het beeld van Groningen? Kijk op www.groningerarchieven.nl. Reageren? [email protected]

Nieuws

Meest gelezen

menu