Debat met Kamerleden over toekomst zonder NAM

Een toekomst zonder de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) en het beter organiseren van de gaswinning. Tweede Kamerleden en kandidaatkamerleden zijn zaterdag in Groningen om hierover te praten tijdens een conferentie en debatavond.

Bij beide (gratis toegankelijke) activeiten is publiek welkom. De conferentie begint om 10.30 uur op het Provinciehuis. Gerenommeerde experts en ervaringsdeskundigen bespreken mogelijkheden en uitdagingen van het aanpassen van het gasgebouw. Ook het tot nul afbouwen van de gaswinning komt aan bod.

In de avond gaat het in het Groninger Forum aan het Hereplein verder met een debat. Agnes Mulder (CDA), Stieneke van der Graaf (ChristenUnie), Suzanne Kröger (GroenLinks), Kirsten de Wrede (Partij voor de Dieren), William Moorlag (PvdA), Sandra Beckerman (SP) en D66 zijn aanwezig.

De conferentie en het debat zijn een initiatief van SP-Statenlid Sandra Beckerman. Zij staat op het standpunt dat de NAM, Shell en ExxonMobil te veel macht hebben en dat de overheid te weinig heeft gedaan om Groningers te beschermen. ,,Om het vertrouwen van de inwoners te herstellen moet niet alleen de gaswinning naar een veilig niveau, maar moet ook de organisatie van de gaswinning drastisch worden veranderd”, stelt Beckerman.

Aan de conferentie en de debatavond verlenen behalve de politieke partijen ook verschillende organisaties medewerking. Het gaat om Milieudefensie, de Groninger Bodem Beweging, het Kenniscentrum Aardbevingen en Duurzame Ontwikkeling, het Transnational Institute en de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen.

Foto: NAM/Paul Tolenaar

Nieuws

Meest gelezen

menu