Debat over Groningen in Delfzijlster Molenberg heeft eenduidige boodschap: 'Burgerinitiatief is meer nodig als overheid faalt'

Foto: DvhN

De overheid moet knopen doorhakken. Dat is de boodschap die woensdag naar voren kwam tijdens Symposium De Nieuwe Aanpak Groningen.

Journalist en auteur Annemarie Kok beet de spits van het symposium af.

Ze is sceptisch over burgerinitiatieven. Kok is van mening dat niet de burger maar de overheid de baas hoort te zijn. De overheid neemt de beslissingen en hoort niet achter de burgers aan te lopen.

Een gedurfde boodschap zo middenin het Groninger aardbevingsgebied waar veel inwoners juist zeer ontevreden zijn over de bestuurders.

‘Als de overheid faalt, zijn burgerinitiatieven nodig’

Dat vond ook Henk Bos, raadslid in Midden-Groningen voor GroenLinks en een van de initiatiefnemers van Van Onderen: een groep bewoners die samen de schouders zet onder gebieds- en dorpsontwikkeling.

Juist, een bewonersinitiatief, hoewel Bos het liever een bewonersoffensief noemt.

„Wat Annemarie vergeet aan te stippen is wat er gebeurt als de overheid faalt.”

Volgens Bos zijn burgerinitiatieven noodzakelijk wanneer de overheid niet optreedt. En dat is, aldus Bos, hier in het bevingsgebied het geval. „Alle beginselen van behoorlijk bestuur zijn hier met voeten getreden.”

Beukema reflecteert: ‘jullie zeggen hetzelfde’

De twee lijken het op het eerste gezicht tegenover elkaar te staan. Maar burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl stelt dat zij het juist roerend met elkaar eens zijn. Volgens Beukema roepen Bos en Kok beiden op dat de overheid beslissingen moet nemen.

Anders ontstaan de verkeerde soort burgerinitiatieven. De initiatieven die geworteld zijn in onvrede. „Dan zie je dat mensen stemmen op partijen waarvan je nooit verwacht had dat ze groot zouden worden.”

Stichting Perspectief Groningen 2050

Het symposium werd georganiseerd door Stichting Perspectief Groningen 2050. Het idee voor De Nieuwe Aanpak (DNA) is geboren in Krewerd.

In dit dorp denkt een deel van de bewoners zelf mee met de manier waarop hun woningen versterkt worden.

Haarvaten van de samenleving

Susan Top van het Groninger Gasberaad, een bundeling van maatschappelijke organisaties, heeft wel eens de vraag gekregen waar het zich bij de aanpak van de gasproblematiek mee bemoeit.

,,Ik zeg dan dat het systeem faalt in een gebied met kleine gemeenten die niet goed genoeg toegerust zijn. Het Groninger Gasberaad heeft geen behoefte aan een formele rol, maar we hebben veel organisaties die in de haarvaten van de samenleving zitten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu