Deel boerderij Kolham ingestort: oorzaak onbekend

Foto GinoPress B.V.

Een deel van een boerderij aan de Hoofdweg in Kolham blijkt vlak voor het weekeinde te zijn ingestort.

Geen gewonden

De bewoners van het voorhuis van de boerderij waren op dat moment niet thuis. Ze woonden hier pas sinds enkele weken en zijn door functionarissen van het Centrum Veilig Wonen (CVW) uit Appingedam tijdelijk ondergebracht in een vakantiewoning. Inmiddels is er elders een woning voor het paar beschikbaar.

Of het instorten het gevolg is van schade die is ontstaan door aardbevingen, is onduidelijk. Burgemeester Geert-Jan ten Brink van de gemeente Slochteren meldt dat maandag met een onderzoek hiernaar wordt begonnen. Het onderzoek wordt verricht door de afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente en het CVW.

Hevig geschrokken

Burgemeester Ten Brink sprak zaterdagmorgen bij de gedeeltelijk ingestorte boerderij met de gedupeerde bewoners. Volgens Ten Brink zijn de bewoners hevig geschrokken en ontdaan nu hun huis acuut onbewoonbaar is verklaard.

Het pand is eigendom van grondverzet- en transportbedrijf Van Calker, dat naast de boerderij is gevestigd. Volgens de eigenaar is in het verleden aardbevingsschade aan de boerderij gemeld. Het beheer van het pand uit 1830 is in handen van antikraakwacht CareX Groningen. Een woordvoerder van CareX is verbaasd over het incident. Vlak voor de overdracht is de boerderij volgens hem nog op mankementen gecontroleerd. Daarbij stuitte men slechts op wat kleine lekkages en achterstallig onderhoud. Dat wees volgens hem geenzins op een onveilige situatie. Bovendien doorstond de boerderij probleemloos enkele stormen de afgelopen periode.

Het instorten van de schuur kan geen rechtstreeks gevolg zijn van een recente aardbevingen. Want die deden zich volgens het KNMI rond Kolham niet voor. Rond de boerderij zijn inmiddels hekken geplaatst.

 

Nieuws

Meest gelezen

menu