Deel Sontplein Groningen afgesloten voor vogelspotters die zeldzame hop fotograferen: 'Mensen liggen op de buik op de weg'

Nieuwsgierige vogelliefhebbers moeten voor het hek blijven. Foto: DVHN

Al een dag of drie wemelt het van de vogelspotters op het Sontplein in Groningen. Hun doel: de in Nederland zeldzame hop - Upupa epops - die daar is neergestreken op de gevoelige plaat vastleggen. En daarvoor gaan ze voor niets en niemand uit de weg. Ook niet voor de vrachtwagens die er af en aan rijden om de winkels daar te bevoorraden.

Omdat dit gevaarlijke situaties oplevert, heeft terreinbeheerder Wiebe Kooiker van Retailpark Sontplein donderdagochtend besloten het terrein af te sluiten. ,,Het is hier een af en aan rijden van vrachtauto's. De mensen liggen op de buik op de weg, en weigeren aan de kant te gaan.'' Ook komen er klanten naar de winkels - zoals Jysk, Pets Place en Boerenbond - die er door de nieuwsgierige vogelaars niet meer langs kunnen.

 

Kooiker, zelf hobbyfotograaf, heeft wel begrip voor de vogelspotters. ,,Deze fotografen zijn over het algemeen geen asociale mensen. Ik ben ook op zoek gegaan naar een oplossing, want het is nu erg druk voor het hek.''

 

UPDATE: Zondag gaat het hek toch niet  open

En die oplossing dacht hij gevonden te hebben, vertelde Kooiker donderdagmiddag. ,,Zondag is hier geen vrachtverkeer en dan gaat het hek open. Ik zet dan dranghekken neer - want er zijn wel klanten die spullen komen halen. Ik wil de mensen de kans geven om die vogel te zien.'' En dat zijn er genoeg, merkte Kooiker: om half zeven 's ochtends waren er donderdag al mensen bij het terrein.

Daar kwam hij later op de dag op terug, omdat het wellicht te druk zou worden en daarbij de anderhalve meter afstand tussen de bezoekers niet te garanderen is. ,,Ik was weer eens te enthousiast", laat Kooiker in een Whatsapp-berichtje weten. ,,Ik ga het afzeggen. Ik heb de politie ingelicht, en die houdt extra surveillance."

Niet schuw

Zelf heeft hij niet zo veel tijd om op het dier te 'jagen'. ,,Ik heb het druk genoeg met andere zaken. Ik heb 'm vandaag trouwens nog niet gezien.'' Heel schuw is de hop - of drekhaan zoals de Vlamingen het zeggen - volgens Kooiker niet. ,,Ik heb 'm wel tot 5 meter kunnen benaderen, hij trok zich er niks van aan.'

Toch kon de hobbyfotograaf het niet laten zelf even een poging te doen het vogeltje te fotograferen. En dat lukte... ,,Hij is prachtig, en in de vlucht helemaal."

Nieuws

Meest gelezen

menu