Defecte brug dupeert zeilers Oldambtmeer bij Blauwestad

De Dwergjuffer bij het Oldambtmeer is defect. Eigenaren van zeilschepen zijn daardoor gedupeerd. Foto: DvhN/Tammo Beishuizen

De provincie Groningen gaat bruggen in Blauwestad controleren op de technische staat. Aanleiding is een hydraulisch- en elektrisch defect dat is geconstateerd bij de brug Dwergjuffer.

De Dwergjuffer is de brug over het water dat het woongebied Het Riet verbindt met het Oldambtmeer. Voor fietsers en wandelaars is het de verbinding tussen Oostwold en Blauwestad.

Het euvel snel verhelpen is niet zo gemakkelijk

Sinds ruim een maand wil de brug niet meer omhoog, waardoor deze ‘staande-mastroute’, zoals dat in nautische kringen heet, is geblokkeerd. Het watersportverbond en bewonersbelangen Blauwestad hebben de provincie dringend gevraagd de brug zo snel mogelijk te repareren.

Ook de inspecteur van de scheepvaart heeft daar op aangedrongen, zo blijkt uit correspondentie die in bezit is van deze krant. Het euvel verhelpen blijkt niet zo gemakkelijk en snel te gaan als gehoopt.

De scheepsvaartinspectie heeft eigenaren van zeilboten opgeroepen om zich te melden als ze gebruik willen maken van deze vaarverbinding. Daarbij wordt ook de hulp ingeroepen van de jachthavenexploitanten rondom het Oldambtmeer. Gedupeerden hebben nog tot donderdagavond de tijd zich te melden. ,,Vrijdag maken we de balans op en op basis van het aantal zeilschepen bepalen we of we de brug omhoog takelen of dat we de zeilschepen over de brug gaan hijsen”, zegt Irma Haan van de provincie Groningen. ,,Een grote kraan huren en een brugdeel takelen is kostbaar. We moeten dus afwegen wat goedkoper is.”

De gemeente Oldambt krijgt de rekening gepresenteerd

De provincie Groningen weet wat er aan de hand is met de Dwergjuffer en gaat daarom ook – uit voorzorg – inspectie uitvoeren bij de Kanaaljuffer en Glaslibel. De drie bruggen zijn eigendom van de gemeente Oldambt. De provincie doet het onderhoud van de bruggen. De nota voor werkzaamheden aan de brug komt bij de gemeente Oldambt terecht.

Wethouder Gert Engelkens (PvdA) van de gemeente Oldambt verwacht dat de provincie nog officieel van zich laat horen over het hoe en wat van de brug. ,,We hebben over Blauwestad sowieso goed contact, dus ik verwacht dat we over dit probleem nog komen te praten. Officieel weet ik nog van niets.” Hij gaat er vanuit dat fietsers en wandelaars geen ongemak gaan ondervinden. ,,Volgende week beginnen de scholen weer. Veel kinderen maken gebruik van deze brug. Maar dat zal wel goed komen, verwacht ik.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu