Defensie houdt voorzichtig weer schietoefeningen op militair terrein bij Zoutkamp waar Afghaanse evacués opgevangen zijn

Nog meer evacués uit Afghanistan aangekomen in kazerne Zoutkamp ANP

De krijgsmacht gaat weer voorzichtig schietoefeningen houden op twee militaire terreinen waar in de buurt Afghaanse evacués worden opgevangen.

Het ministerie van Defensie heeft overleg gevoerd met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), en zegt te denken dat de oefeningen zo geregeld kunnen worden dat de evacués er geen last van hebben.

Harskamp en Zoutkamp

Er werd vanwege de opvang sinds vorige week niet meer geschoten in Harskamp en Zoutkamp, maar volgens Defensie zijn de oefenterreinen eigenlijk wel nodig om militairen ‘goed getraind’ te houden. Het ministerie denkt door geen zware wapens te gebruiken en buiten gehoorsafstand te blijven dat het mogelijk moet zijn om te oefenen zonder de evacués uit het oorlogsgebied tot last te zijn.

„Er wordt alleen geschoten met lichte wapen, pistolen en geweren”, aldus een woordvoerster van het ministerie. In Harskamp worden alleen de achterste schietbanen gebruikt die op 2 tot 3 kilometer afstand liggen van de opvangplek. In Zoutkamp liggen oefenterrein en opvanglocatie niet naast elkaar.

Schietoefeningen opgestart

Defensie onderhoudt naar eigen zeggen nauw contact met het COA, en belooft goed in de gaten te houden of de evacués geen last hebben van de oefeningen. Op de legerplaats in Harskamp werd sinds vorige week helemaal niet meer geoefend, in Zoutkamp waren alleen de schietoefeningen stilgelegd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu