Delfzijl doet logo's van verboden motorclubs in de ban

Advies aan Hoge Raad: handhaaf verbod op Satudarah ANP

Symbolen van verboden motorclubs zoals No Surrender, Hells Angels en Bandidos mogen niet meer in het openbaar worden gedragen in Delfzijl. Ook logo’s die daarop lijken, mogen niet. Dat heeft de gemeenteraad donderdag besloten.

De gemeenteraad van Delfzijl boog zich tijdens de vergadering over het voorstel van burgemeester Gerard Beukema om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) te veranderen. Reden voor de aanpassing is dat de logo’s en symbolen door het publiek als bedreigend kunnen worden ervaren.

‘Daar gaat Den Haag over’

De raad stemde in met het voorstel. Alleen fractievoorzitter Jan Ottens van de Seniorenpartij Delfzijl stemde tegen. „Daar gaat Den Haag over.” Ook vindt hij dat alle motorclubs op deze manier over één kam worden geschoren. Hij stelt dat voetbalclubs dan ook verboden moeten worden, omdat daar ook regelmatig ongeregeldheden door ontstaan. „Niet alle motorleden zijn slecht.”

Raadslid Rob Kok van Gemeentebelangen Eemsdelta benadrukt dat dat ook absoluut niet de strekking is van de nieuwe regelgeving. „Het gaat niet om alle motorclubs, het gaat om uitingen van verboden motorclubs en logo’s die daarop lijken.”

Eerder dit jaar uitte Kok zijn zorgen in de raad over de oprichting van een chapter van motorclub Hardliners in de gemeente. Deze club is opgericht vanuit de gevangenis door Lysander de R., de voormalige leider van de Hells Angels.

Ook soortgelijke logo’s

Een verbod als dit bestaat ook in andere gemeenten zoals Appingedam, Groningen, Haarlem en Den Helder. Het is echter niet uitgesloten dat het verbod geen stand houdt. De rechterlijke uitspraak om motorclubs in Nederland illegaal te verklaren, is nog niet onherroepelijk.

Volgens burgemeester Gerard Beukema moet dat in de toekomst blijken. „De tekst die de gemeente Delfzijl hanteert is identiek aan die in andere gemeenten die een soortgelijk verbod hebben.” Volgens de burgemeester heeft Delfzijl goed gekeken naar de regelgeving in andere gemeenten. „We hebben een goede kans om dit standpunt, als het tot een juridische procedure komt, overtuigend over het voetlicht te brengen.”

Magneetvissen, lachgasballonnen gebruiken en ballonnen oplaten mag ook niet meer

Met het aanpassen van de APV treden ook andere verboden in werking. Zo is het gebruik en het verkopen van lachgas nu verboden in de gemeente. Net als het oplaten van ballonnen en magneetvissen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu