Delfzijl gaat misschien wel complete wijken herbouwen

De wijk Tuinwerd in Delfzijl. Foto Google Streetview

In Delfzijl worden mogelijk hele wijken herbouwd. Vooruitlopend op het aardbevingsbestendig maken van de woningen ontwikkelt de gemeente een nieuwe woonvisie.

Wethouder Rijzebol noemt als voorbeeld de wijk Tuikwerd. Gebouwd in de jaren zeventig naar de opvattingen van toen. Een doolhof van kronkelende straten, hofjes en pleintjes waar de huizen dicht op elkaar staan.

,,Stel dat het aardbevingsbestendig maken duurder uitvalt dan de waarde van de huizen en nieuwbouw voordeliger zou zijn. Dan zou dat kansen bieden om de buurt opnieuw in te richten. Wil je als bewoner dan meer ruimte tussen de huizen? Wil je er überhaupt wel blijven wonen of zou je liever naar het centrum of Delfzijl-Noord willen? Deze opvattingen zijn allemaal in de concept woonvisie opgenomen.”

Grote invloed bewoners

De nieuwe woonvisie voor de gemeente Delfzijl wordt door de inwoners voor het grootste deel zelf beïnvloed. De gebruikelijke procedure is dat de gemeente met een concept woonvisie naar de wijken en dorpen gaat waar vervolgens de bewoners hun mening er dan over mogen geven. In Delfzijl is de omgekeerde procedure gevolgd.

Haast gemaakt

Volgens wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) een unieke werkwijze. Met de nieuwe woonvisie is haast gemaakt om het moment voor te zijn waarop de Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, de gebieden aanwijst waarop de gebouwen aardbevingsbestendig gemaakt worden.

,,Dan willen wij onze woonplannen al klaar hebben liggen met daarin uitdrukkelijk de wensen van de inwoners opgenomen. We zijn de wijken en dorpen ingegaan om te inventariseren wat die wensen zijn. We hebben als het ware de plattegronden op tafel gelegd en gezegd: ‘wijs maar aan wat de sterke en zwakke punten van je woonomgeving zijn. Hoe zouden jullie het willen hebben?” De gemeenteraad moest in december over de woon visie beslissen.

Nieuws

Meest gelezen

menu