Delfzijl krijgt grootste zonnepark van Nederland

Delfzijl krijgt het grootste zonnepark van Nederland. Het plan daarvoor van projectontwikkelaar SunPort Energy is in een ver gevorderd stadium.

Delfzijl krijgt het grootste zonnepark van Nederland. Het plan daarvoor van projectontwikkelaar SunPort Energy is in een ver gevorderd stadium.

Op een terrein aan de Warvenweg nabij industrieteterrein Oosterhorn komen zo'n 120.000 zonnepanelen met een gezamenlijk vermogen van 30 megawatt te staan. Die kunnen energie leveren voor zo'n 7500 tot 8000 gezinnen. De Delfzijlster 'zonnecentrale' zal naar schatting zo'n 30 hectare beslaan, gelijk aan het oppervlak van zestig voetbalvelden.

Toezegging
Directeur Hans Hoven van SunPort Energy heeft de toezegging van het ministerie van Economische Zaken dat hij voor het project de noodzakelijke subsidie voor duurzame energie krijgt. Energiebedrijf Eneco bevestigt in gesprek te zijn over deelname aan het project, maar wil verder geen details verstrekken. Voor het zonnepark is al de bv SunPort Delfzijl opgericht. Hoven was donderdag niet voor commentaar bereikbaar.

Tot nu toe gold het zonnepark dat bij Leek komt met een vermogen van 15 megawatt als het grootste dat in Nederland wordt gebouwd. Veel parken die zijn gerealiseerd of in ontwikkeling zijn hebben een vermogen tot zo'n zeven megawatt.

Subsidie
De schepping van SunPort Energy in Delfzijl zal waarschijnlijk lange tijd een blikvanger in de Nederlandse duurzame energievoorziening blijven, omdat plannen voor grotere zonneparken de komende jaren geen kans maken. De subsidiepot voor deze projecten is momenteel leeg. Het ministerie van EZ zal de komende twee jaar nagenoeg alle subsidies voor duurzame energie toewijzen aan windparken op land, omdat die noodzakelijk zijn om de energiedoelstelingen voor 2020 te halen.

Lees vrijdag meer in Dagblad van het Noorden

Nieuws

Meest gelezen

menu