Delfzijl maakt rioolnet aardbevingsbestendig

Delfzijl maakt rioolnet aardbevingsbestendig

De gemeente Delfzijl gaat zijn rioolnet de komende jaren aardbevingsbestendig maken.

De gemeente Delfzijl gaat zijn rioolnet de komende jaren aardbevingsbestendig maken.

Daarvoor laat de havenstad momenteel onderzoek doen door het ingenieursbureau Arcadis naar de risico's op lekkages en breuken in rioolgemalen en -leidingen.

Delfzijl telt met zijn uitgestrekte haven- en industriegebied en buitendorpen ruim 12.000 rioolaansluitingen en bijna dertig kilometer aan persleiding.

Vooral op punten waar die is aangesloten op de in totaal 85 gemalen bestaat volgens Arcadis-woordvoerder Derjan Welleweerd kans op scheuren en verzakkingen door aardbevingen. Lekkages kunnen grote economische schade en overlast voor omwonenden veroorzaken.

Arcadis werkt daarom nu met de gemeente aan een monitoringssysteem dat constant waakt over het rioolnet. Op de grootste risicopunten worden volgens Welleweerd sensoren aangebracht die alarm slaan als de druk in het riool plotseling wegvalt.

Ook moet mogelijk de persleiding plaatselijk worden versterkt. Vooral op punten waar de pijp vaarverbindingen zoals het Eemskanaal of Damsterdiep kruist, bestaat volgens Welleweerd gevaar op breuken bij aardbevingen. Hij verwacht binnen een maand de resultaten van de inventarisatie van de kwetsbare plekken die moeten worden versterkt of gemonitord.

Nieuws

Meest gelezen

menu