Delfzijl: protest tegen NAM-park mag onder voorwaarden

Het tankenpark in Farmsum van de NAM waar de lekkage van aardgascondenstaat donderdag optrad. Foto Archief DvhN

Onder voorwaarden mag de groep Code Rood dinsdag een zitblokkade houden bij het NAM-tankenpark in Farmsum. Dat zegt burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl.

,,De demonstranten hebben rechten, maar ook plichten’’. benadrukt hij wel. Pal voor de ingang van het terrein heeft de gemeente een vak aangewezen waar een blokkade wordt getolereerd. Het verkeer wordt omgeleid tijdens de actie. Op 31 augustus moet het actiekamp bij Leermens worden beëindigd.

Delfzijl heeft de afgelopen week contact gehad met de groep en geprobeerd afspraken te maken. Dat is niet helemaal gelukt. ,,Zo kwam de locatie van het actiekamp in Leermens voor ons als een verrassing’’, aldus Beukema.

Hij waarschuwt dat de politie ingrijpt wanneer de openbare weg wordt geblokkeerd of wanneer activisten bijvoorbeeld het terrein van het NAM-complex betreden. Daar ligt brandbaar aardgascondensaat opgeslagen. Hij gaat uit van enkele honderden tot maximaal zo’n vijfhonderd demonstranten.

Eisen

Woordvoerder Maarten van Code Rood reageert niet op de eisen van de gemeente. Stopt de actie op 31 augustus? ,,Dat hangt er helemaal van af. Dat moeten de mensen die meedoen zelf beslissen. Als de stemming goed is, sluit ik niet uit dat men langer willen blijven.’’

Hij wil evenmin zeggen of de groep zich iets aantrekt van het verbod van de gemeente om de openbare weg te blokkeren. En van het door Delfzijl aangewezen vak zullen demonstranten zich weinig aantrekken. ,,Allemaal leuk en aardig dat de gemeente ons spelregels oplegt. Maar laat ze de NAM en Shell eens duidelijke spelregels opleggen.’’

Actie tegen NAM in Leermens

Nieuws

menu