Delfzijl wil verbod op dragen van logo's van motorclubs (en op lachgas, metaalvissen en het oplaten van ballonnen)

No Surrender bestaat inmiddels niet meer. Foto: ANP

Het dragen van symbolen van verboden motorclubs als Satudarah, No Surrender, Hells Angels en Bandidos is binnenkort niet meer toegestaan in Delfzijl. Burgemeester Gerard Beukema wil een verbod op het openbaar dragen van die logo’s of logo’s die daarop lijken.

Dit is een van de regels in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) die de burgemeester voorstelt aan te passen.

Reden voor het verbod, zo schrijft de burgemeester in het voorstel, is dat het dragen van clubuitingen de openbare orde kunnen verstoren en dat de logo’s door het publiek als bedreigend kunnen worden ervaren. ‘Het gebruik van de ‘colors’ in de openbare ruimte heeft op deze manier een sterk orde-verstorend karakter en moet worden tegengegaan.’

Met het voorstel geeft Beukema gehoor aan een motie die begin dit jaar werd ingediend door raadslid Rob Kok van Gemeentebelangen Eemsdelta. Kok zette in op een verbod op het dragen van het logo van de MC Hardliners. Het logo van die motorclub vertoont gelijkenissen met dat van de Hells Angels, een verboden club.

Dreigtelefoontje

Het indienen van de motie ging overigens niet zonder slag of stoot. Nadat bekend werd dat Kok de motie wilde indienen, ontving hij een dreigtelefoontje. Hij moest de motie intrekken; anders zouden er consequenties zijn. De voormalige voorzitter van het Delfzijlster chapter van MC Hardliners bevestigde toen dat er contact is geweest, maar zei ook dat het verhaal van Kok niet klopt. MC Hardliners liet in een mail aan de redactie weten afstand te nemen van de gebeurtenissen in Delfzijl.

De motie van Kok werd door de raad aangenomen, maar werd niet direct van kracht. Burgemeester Gerard Beukema wilde eerst een aantal juridische zaken controleren en overleggen met fusiegemeenten Loppersum en Appingedam. Dat is nu gebeurd. De gemeenteraad moet volgende week een besluit over het voorstel nemen. Appingedam heeft al zo’n verbod.

Ook verbod op lachgas, ballonnen en magneetvissen

Naast het verbieden van de logo’s van deze omstreden motorclubs, wil de burgemeester ook een verbod op het verkopen en gebruiken van lachgas in de openbare ruimte, het oplaten van ballonnen en magneetvissen.

Het gebruik van metaaldetectoren is in Delfzijl al verboden. In dit gebied is tijdens de oorlog flink gevochten waardoor er nog weleens munitie in de grond of op de bodem van het water ligt. Magneetvissen is het gaan vissen met een hele sterke magneet. Dit levert dezelfde gevaren op als het gebruik van metaaldetectoren en wordt dus gezien als een risico voor de volksgezondheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu