Demissionair kabinet stelt 70 miljoen euro beschikbaar voor vervanging Gerrit Krolbrug en Paddepoelsterbrug in Groningen

De Gerrit Krolbrug raakte 15 mei total loss door een aanvaring met de tanker Bodensee uit Mannheim. Foto: Jaspar Moulijn

Het demissionaire kabinet stelt ongeveer 70 miljoen euro beschikbaar voor de vervanging van de Gerrit Krolbrug en de Paddepoelsterbrug in Groningen.

Ook voor het vervangen van twee Friese bruggen op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl, Kootstertille en Spannenburg, wordt 70 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Dat heeft demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) besloten in overleg met de provincies Friesland en Groningen en gemeente Groningen.

Beweegbare brug met doorvaarhoogte van 4,5 meter

Voor de aangevaren en verwijderde Gerrit Krolbrug in Groningen is afgesproken dat Rijkswaterstaat de huidige fiets- en loopbruggen beter toegankelijk maakt. Minister Visser heeft ingestemd met vervanging van de Gerrit Krolbrug door een beweegbare brug met een doorvaarhoogte van 4,5 meter.

Dat komt overeen met de variant die door de gemeenteraad van Groningen is aangenomen.

Voor de eveneens aangevaren en verwijderde Paddepoelsterbrug wordt de eerder afgesproken variant van een vaste fietsbrug verder uitgewerkt en opgepakt door de gemeente Groningen.

Voor de bruggen Kootstertille en Spannenburg in Friesland moeten de plannen voor vervanging nog verder worden uitgewerkt. De inzet is komend voorjaar nadere besluiten te nemen.

Nog geen geld voor vervanging Busbaanbrug

Met de investering van 140 miljoen euro is het beschikbare budget voor de vervanging van in totaal acht bruggen op de hoofdvaarweg Lemmer-Delfzijl op dit moment uitgeput. Dat betekent dat de aanpak van de andere bruggen op de vaarweg pas kan worden uitgevoerd zodra daar aanvullend budget voor is. Dit betreft de Busbaanbrug in Groningen en de bruggen Oude Schouw, Uitwellingerga en Schuilenburg in Friesland.

,,Ik vind het belangrijk dat de eerste vier bruggen nu kunnen worden aangepakt, zodat belangrijke verbindingen in de regio worden hersteld. Ik onderschrijf het belang dat op termijn ook de andere bruggen worden gerenoveerd’’, aldus Visser.

Nieuws

menu