Democratie in Midden-Groningen van start met bloemen en kritiek

Burgemeester Rein Munniksma van Midden-Groningen heeft zojuist de nieuwe ambtsketen ontvangen uit handen van goudsmid Mariëlle Bloemhoff uit Siddeburen. Foto Jan Zeeman

Naast de beste wensen waren er dinsdagmiddag veel, heel veel felicitaties en bloemen voor de benoemde raadsleden en wethouders in Midden-Groningen.

Bijna 40 uur, sinds de jaarwisseling, was burgemeester Rein Munniksma alleenheerser in Midden-Groningen. Daaraan kwam met de installatie van gemeenteraad en wethouders dinsdagmiddag een einde.

Met 33 raadsleden en 5 beoogde wethouders, fractievertegenwoordigers, ambtenaren en veel publiek was het passen en meten in de raadszaal in Slochteren.

Herindelingsgemeente

Het opstarten van de democratie in Midden-Groningen, de herindelingsgemeente die sinds 1 januari wordt gevormd Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde, begon met het omhangen van de gloednieuwe ambtsketen om de nek van Munniksma door goudsmid Mariëlle Bloemhoff uit Siddeburen.

Nadat de raadsleden waren benoemd werd het coalitieakkoord besproken dat PvdA, SP, ChristenUnie, VVD en CDA sloten.

Baantjescarroussel

,,De samenstelling van het college was op voorhand een gelopen koers’’, oordeelde Hans Haze, fractievoorzitter van Gemeentebelangen Midden-Groningen (GBMG). Haze vindt het coalitieakkoord zo weinig concreet, dat er amper iets over te zeggen valt. GroenLinks noemde de formatie ‘een baantjescarroussel in een achterkamertje’. D66 vindt de opkomst bij de verkiezingen zo laag , dat het gemeentebestuur amper representatief genoemd mag worden.

Benoeming

GBMG maakte bij monde van Markus Ploeger bezwaar tegen de benoeming van SP-wethouder Peter Verschuren, die in Groningen woont. Gemeentebelangen is principieel tegen wethouders van buitenaf. ,,In een gemeente van 62.000 inwoners moet toch iemand te vinden zijn.’’ De SP vindt dat kwaliteit boven woonplaats gaat.

Verschuren werd met 23 stemmen benoemd. De wethouders Anja Woortman (PvdA) en Jan Jakob Boersma (ChristenUnie) werden unaniem gekozen. Jaap Borg (VVD) kreeg 31 stemmen, Erik Drenth (CDA) 32 stemmen.

Nieuws

menu