Demonstranten op volgestroomde Grote Markt in Groningen veroordelen Russische inval in Oekraïne: 'Voelen ons betrokken en willen onze solidariteit tonen'

Foto: DVHN

Op de Grote Markt in Groningen wordt zondagmiddag gedemonstreerd tegen de Russische inval in Oekraïne. Ongeveer 2000 mensen betuigen hun steun aan het land dat het zeer zwaar te verduren heeft. Onder jonge Oekraïeners in Nederland heerst angst, woede en wanhoop.

Op de Grote Markt staat een bestelbus met een stevige klep als podium. Verschillende sprekers roepen de Russische president Vladimir Poetin op de oorlog in Oekraïne te beëindigen. Demonstranten gewapend met protestborden willen vrede en hulp aan het land dat zwaar onder vuur genomen. Velen hebben blauw-gele vlaggetjes op hun gezicht geschilderd.

Nick Schoonbeek heeft de demonstratie georganiseerd met ongeveer tien studenten en de politieke jongerenorganisatie Lux Europae. ,,De meesten hebben elkaar aan het begin van de opleiding ontmoet bij studentenorganisaties. We zijn allemaal vrienden. De groep bestaat uit vier Italianen en mensen uit India, Roemenië, Oekraïne, Polen en twee Nederlanders. Ik ben nooit in Oekraïne geweest. We zijn er ver van verwijderd, maar voelen ons betrokken en willen onze solidariteit tonen.’’

Volgens Schoonbeek is dit een oorlog die meer landen dan nu het geval is kan treffen. ,,Dit gaat over internationaal recht waar je niet zomaar aan kunt tornen. We hebben allerlei mensen bereid gevonden om hun opvatting kenbaar te maken. We doen ook aan fundraising. Het geld dat tijdens de demonstratie wordt opgehaald, gaat naar solidariteitsfondsen en is voor de Oekraïense strijd.’’ Tevergeefs hoopt Schoonbeek dat oud-FC Groningen speler Yevgeni Levtchenko langs komt. Iedere spreker scandeert ‘Slava Ukraini’ (glorie aan Oekraïene). Het is een dagelijkse begroeting die ineens een pittige lading heeft gekregen.

Dit weekend riep bijna de voltallige gemeenteraad het stadsbestuur op medewerking te verlenen aan eventuele opvang van Oekraïense vluchtelingen. Het dringende verzoek is de nodige voorbereidingen te treffen en samen te werken met andere gemeenten. Een woordvoerder van het gemeentebestuur laat weten dat het college dinsdag na de bestuursvergadering met een reactie komt.

Verslag vanaf de Grote Markt:

14.01 uur: De organisatie van de demonstratie op de Grote Markt spreekt van een ‘criminele invasie’. De Europese Unie moet stevig ingrijpen. Oekraïners worden in hun eigen taal aangesproken: ‘Moed houden’.

14.11 uur: Raadslid GroenLinks Jeffry van Hoorn is emotioneel. Zijn telefoon trilt in zijn handen. Hij zegt: ,,We hebben een stem en moeten opvang bieden aan Oekraïense vluchtelingen. Wij staan zij aan zij.’’

14.20 uur: Er wordt gevraagd om een moment van stilte voor burgerslachtoffers en soldaten. Daarna applaus.

14.24 uur: Ook doet de organisatie een oproep om de demonstratie vreedzaam te voeren. ‘Ga niet mee in datgene wat je de ander verwijt, namelijk het gebruik van geweld’.

14.34 uur: Het Oekraïense volkslied wordt gespeeld.

14.49 uur: Bezorgde student schetst de wanhoop in het land. ‘Angst, woede en wanhoop. Niemand had dit verwacht. Onze ouders zijn moeilijk bereikbaar. Ze zitten in schuilkelders. Wat gaat er gebeuren? We weten het niet’.

14.56 uur: Studente Nadia voelt zich machteloos in Groningen. Ze leest een nieuwsbericht voor dat Poetin nucleaire eenheden in verhoogde staat van paraatheid zet. ‘Is dat echt zo? Dit kan niet waar zijn’.

15.23 uur: Wit-Russische demonstreert mee met Oekraïense vrouwen, omdat ze vindt dat haar land is misbruikt door Poetin om Oekraïne vanuit Belarus aan te vallen. Haar moeder zei dat zij in Groningen moest demonstreren omdat zij dat in eigen land niet durven en kunnen.

15.43 uur: Elisabeth uit Donetsk spreekt de Russische bevolking aan. ‘Besef wat jullie leider aan het doen is. Grijp in anders zul je de rest van je leven de schaamte voelen van wat hij aanricht’.

15.53 uur: PvdA-Kamerlid Henk Nijboer vindt de demonstratie indrukwekkend. Met de naderende gemeenteraadsverkiezingen heeft hij elders in de stad verkiezingscampagne gevoerd. Hij maakt zich grote zorgen over de Russische agressie. ‘Het is oorlog’.

16.10 uur: De organisatie van de demonstratie bedankt Groningen voor de hoge opkomst. ‘Dit gaat niet alleen over ons, maar over het behoud van de democratie in landen waar mensen vanaf nu in angst leven.’ Voor de laatste keer klinkt op de Grote Markt ‘Slava Ukraini!’.

Nieuws

menu