Den Haag alsnog door de knieën voor Groninger boeren (update)

De Groninger boeren die van de weg zijn gehaald door de politie gaan alsnog met hun trekkers naar het centrum van Den Haag om te demonstreren. Burgemeester Paulien Krikke is gezwicht.

De gemeente heeft net laten weten dat de boeren met de trekkers welkom zijn op het verharde gedeelte van het Malieveld. De trekkers mogen niet van de diepladers worden gehaald. Wel mogen twee tractoren naar de hofvijver bij het Binnenhof worden gereden. Daarmee hoopt Krikke escalatie te voorkomen.

De diepladers met trekkers en een enkele bus vol Groninger boeren en demonstranten stonden net nog bij het voetbalstadion van Den Haag. ,,We staan hier met politie en mobiele eenheid. Overdreven gedoe allemaal'', zei boer Bert-Jan Huizing die meerijdt in de boerencolonne. ,,Alsof we losgeslagen wilden zijn. Dit klopt gewoon niet.''

Omsingeling

Burgemeester Krikke liet eerder weten dat de veiligheid in de stad in het geding zou komen en verbood de trekkerdemonstratie. De politie omsingelde daarop - vlak voor Den Haag - de stoet op de A12 volledig. Voor, achter, er naast en boven (met een politiehelikopter) werden de Groningers op weg naar de Hofstad ingesloten. De politie sloot ook de toegangswegen naar de A12 (in de richting van Den Haag) af.

Verantwoordelijkheid nemen voor bevingsschade

De agrariërs eisen van Shell dat het olie- en gasbedrijf financiële verantwoordelijkheid neemt voor de bevingsschade door gaswinning. De boeren willen die garanties zwart op wit zien. Shell is voor de helft eigenaar van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM).

In het weekeinde kwamen berichten naar buiten dat Shell een eerdere aansprakelijkheidsverklaring zou hebben ingetrokken. Het Nederlands-Britse bedrijf haastte zich te verklaren dat het de NAM zal blijven steunen en bereid te zijn daarvoor garanties af te geven.

Probeer ons tegen te houden 

Een van de organiserende boeren is akkerbouwer Bert Oosterhof. ,,Laat Den Haag maar eens proberen om ons tegen te houden. Dan gaan we kijken wat er zal gebeuren'', zei hij vlak nadat het nieuws bekend werd gemaakt dat de trekkers Den Haag niet in mogen.

'Bangmakerij van Den Haag'

Mede-organisator Milieudefensie vindt het onbegrijpelijk dat de boeren zijn tegengehouden. ,,Het zijn allemaal nette mensen die gewoon van zich willen laten horen. Het is een soort bangmakerij van de gemeente”, aldus een woordvoerster.

Inmiddels is het aantal politieagenten op het Malieveld flink toegenomen. Er is onder meer politie te paard aanwezig.

Nieuws

menu