Derde verdachte aangehouden voor zendmastbranden

De brandweer en politie waren eerder present bij een zendmast na een brandstichting in het Brabantse Nuenen. Foto: Fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

De politie heeft een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar de zendmastbranden. Het gaat om een 30-jarige man uit Swifterbant.

Hij wordt verdacht van het in brand steken van een zendmast in Dronten, op 10 april aan de Guldendreef. De mast werd volledig verwoest. De man zit vast voor verhoor. De politie onderzoekt of hij bij meerdere branden betrokken is geweest.

Vorige week pakte de politie al twee vermeende brandstichters op. Het gaat om een 24-jarige man uit Swifterbant (ook verdacht voor de brandstichting in Dronten) en een 34-jarige Groninger. Opvallend genoeg ging er na de arrestatie van de man uit Swifterbant in die plaats een zendmast in de fik, dat gebeurde op koningsdag.

Zeker twintig branden

De afgelopen weken woedde in zeker twintig zendmasten brand. Dat was onder andere het geval in Groningen, Tilburg, Oudenbosch, Veldhoven, Liessel, Nuenen en Rotterdam. Ook maandagavond was het weer raak in twee zendmasten in Almere.

De politie gaat in alle gevallen uit van brandstichting. Providers en de Nationale Coördinator Terrorisme en Veiligheid (NCTV) zijn bezorgd en denken aan anti-5G-activisten. Over 5G gaan complottheorieën rond, onder meer over een verband met de verspreiding van het coronavirus. Daar is geen enkel bewijs voor. Coronavirussen komen al eeuwen op de aarde voor, 5G wordt dit jaar in Nederland uitgerold.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu