Broers Bollegraaf van de Bolly Band uit Groningen moesten in Auschwitz muziek spelen voor de mensen die naar de gaskamer gingen

The Bolly Band tijdens een optreden in de Folkingestraat. Levie Bollegraaf (met stropdas) lacht onhoorbaar een bulderende lach, Jacob, de spil van de band, houdt de bekkens vast en broer Ruben blaast op de saxofoon . Op de achtergrond de kledingzaak van hun vader Simon Bollegraaf op Folkingestraat 35.

The Bolly Band tijdens een optreden in de Folkingestraat. Levie Bollegraaf (met stropdas) lacht onhoorbaar een bulderende lach, Jacob, de spil van de band, houdt de bekkens vast en broer Ruben blaast op de saxofoon . Op de achtergrond de kledingzaak van hun vader Simon Bollegraaf op Folkingestraat 35. Fotograaf onbekend, collectie Groninger Archieven.

Dertien Stolpersteine voor dertien Joden uit Groningen die dezelfde achternaam dragen: Bollegraaf. Ina en Martha Bollegraaf uit Groningen willen voor hun familieleden uit de Folkingestraat die nooit uit de concentratiekampen terugkeerden een gedenksteen laten leggen.

De vrolijkheid knettert van de zwart-witfoto uit de collectie van de Groninger Archieven die ergens in de jaren dertig in de Folkingestraat is gemaakt. Levie Bollegraaf lacht onhoorbaar een bulderende lach, terwijl zijn broer Ruben voluit op de saxofoon blaast en Jacob bijna bedeesd de bekkens omhoog houdt. Op de achtergrond is de kledingzaak van hun vader Simon Bollegraaf te zien. Met drie andere niet-Joodse muzikanten vormen zij de legendarische Bolly Band. Enkele jaren later speelden de broers niet meer op dorpsfeesten of tijdens muziekavonden, maar in het kamporkest van vernietigingskamp Auschwitz. Geen van de broers overleefde het kamp waar ook hun ouders en zussen werden vermoord.

Dit artikel is alleen te lezen voor onze abonnees.

Kies voor een van de onderstaande abonnementen om direct verder te lezen.
PREMIUM heb je al voor maar € 1,50 per week!

Abonnement

PREMIUM -50%

Alle online artikelen lezen
€ 3,00€ 1,50
per week

Upgrade (optioneel)

Digitale krant
  • Ma t/m za de krant online lezen
+ € 1,00
per week
Digitale krant + Weekend
  • Ma t/m za de krant online lezen
  • Zaterdag de weekendkrant op papier
+ € 2,00
per week
Geen extra's