Is kennis hét wapen in de strijd tegen desinformatie?

Een Barn Talk in januari 2019. Foto: EnTranCe

We worden overspoeld door beelden en informatie, maar hoe weet je nu wat je kunt geloven en wat niet? Feiten worden vaker in twijfel getrokken en de brengers van feiten steeds vaker bedreigd. Er dreigt een kloof te ontstaan tussen de wetenschap en de samenleving. Kunnen we dit nog voorkomen? Daarover gaat de Barn Talk woensdagmiddag. Kijk hier live mee vanaf 16.15 uur.

Nepnieuws, incorrecte berichten en hoaxes bestaan al honderden jaren, maar de verspreiding ervan gaat razendsnel sinds de opkomst van sociale media. In hoog tempo wordt onjuiste informatie verspreid die opzettelijk gericht is op het veroorzaken van schade.

Er wordt dus steeds vaker twijfel gezaaid over kennis en de intenties van de mensen of bedrijven die kennis verspreiden. Welke rol hebben journalisten, als ze die al hebben, in de strijd tegen desinformatie? Welke rol hebben onderwijsinstelling en studenten? En hoe kunnen energieprofessionals zich wapenen tegen desinformatie? Dat en meer komt voorbij in de Barn Talk van 6 april.

Barn Talk is een maandelijks debat in de Energy Barn op Zernike in Groningen.

Live meekijken? Dat kan  hier vanaf 16.15 uur.

Het panel

Marcel Broersma, Professor Media & Journalism Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen, trapt de Barn Talk af met een korte inleiding over het onderwerp. Vervolgens discussieert een panel bestaande uit onderzoekers, journalisten, studenten en onderwijzers over een aantal prikkelende stellingen. Het panel van de aankomende Barn Talk bestaat uit:

  • Marcel Broersma, professor Media & Journalism Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen
  • Evert van Dijk, hoofdredacteur Dagblad van het Noorden
  • Wim Elving, lector Duurzame Communicatie aan de Hanzehogeschool
  • Cor Schoonbeek, docent Internationale Communicatie en onderzoeker bij het lectoraat Communication, Behaviour & the Sustainable Society aan de Hanzehogeschool Groningen
  • Jülide Kont, PhD-kandidaat over desinformatie en docent Internationale Communicatie aan de Hanzehogeschool Groningen
  • Twee Internationale Communicatie-masterstudenten van de Hanzehogeschool Groningen: Tobi Walter en Jane Michelle
  • Marcel Koenis, directeur Business Development bij EnTranCe – Centre of Expertise Energy, is gespreksleider van de paneldiscussie.

Nieuws

menu