Deze Italiaanse student tovert vijftig kilometer Gronings zwerfafval om tot kunst

Kunstenares Martina Dal Brollo loopt eind maart een vijfdaagse zwerfafvaltocht. Foto: Martina Dal Brollo

De Italiaanse kunstenares Martina Dal Brollo (29) loopt vanaf 24 maart in vijf dagen van Groningen naar Pieterburen en weer terug. Een rondje van ruim 50 kilometer. Dat lijkt misschien een makkie, maar onderweg stopt ze bij ieder blikje, flessendopje en plastic zakje dat ze tegenkomt. Ze neemt het mee en maakt er kunst van.

In haar studio van het Frank Mohr instituut in Groningen zit kunstenares Martina Dal Brollo, omringd door kunstwerken van plastic. Ze is tweedejaars studente aan de masteropleiding Media, Art, Design and Technology (MADtech) aan de Academie Minerva.

Aan de muur hangt een rugzak, vakkundig in elkaar gezet met verschillende stukken doorzichtig plastic. Een beamer projecteert met een plastic filter kleurrijke vormen op de witte muur. Op een tafeltje in de hoek liggen kleurige plakkaten, bestaande uit spikkels plastic.

Van 24 tot en met 28 maart wandelt de Italiaanse naar Pieterburen en weer terug, gewapend met afvalgrijpers, vuilniszakken en netten om afval uit het water vissen. Met de tocht wil zij aandacht vragen voor zwerfafval. ,,Ik wil het probleem zichtbaar maken. Mensen vergeten de dingen die ze weggooien, maar al het afval is er wel nog steeds. Plastic vergaat niet.''

Dal Brollo recyclet al haar hele leven, maar houdt zich nog niet zo lang bezig met het maken van kunstwerken van plastic op straat. Haar huidige woonplaats Groningen heeft haar geïnspireerd. ''Op weg van mijn studio naar huis zie ik altijd afval op de grond liggen. Niet veel mensen scheiden hun afval hier, daarom begon ik geïnteresseerd te raken in hoe mensen recyclen.''

Lange tocht voor de boeg

De zwerfafvaltocht van en naar Groningen kan nog wel eens lang duren, vertelt Dal Brollo. Er ligt immers ontzettend veel afval op straat, langs de weg, in de grachten en in rivieren. Eigenlijk hoef je niet ver te kijken om een stukje plastic op straat tegen te komen.

Op een kaart laat de kunstenares de route van een eerdere zwerfafvaltocht door de wijk Selwerd in Groningen zien. Het is maar een klein rondje van een paar honderd meter, hooguit twee kilometer.

Dat rondje duurde, ondanks dat Dal Brollo voldoende helpende handen had, ruim twee uur. Op de digitale kaart licht om de meter een rood bolletje op: hier is een stukje plastic gevonden. Een leeg blikje bier, de plastic verpakking van frikandelbroodjes: alles is zorgvuldig geregistreerd, gefotografeerd en opgeruimd.

Naar het Zeehondencentrum en weer terug

Dal Brollo wandelt eind maart niet een paar uur, maar vijf dagen. De route loopt langs betekenisvolle plekken in haar strijd tegen zwerfafval. Zo is een van haar stops bij het wijkbedrijf in Sauwerd. Daar werkte Dal Brollo al eerder met recycleplastic. Stevig plastic, zoals doppen van plastic flessen, versnipperde ze tot kleine stukjes en smolt ze hier om tot kleurrijke plastic tegels.

Ook Pieterburen is niet willekeurig gekozen als keerpunt van de wandeltocht. In het Zeehondencentrum zijn ze ook bekend met de problematiek rondom zwerfafval.

,,De zeehonden zijn daar om te herstellen'', vertelt Dal Brollo. ,,Soms worden ze gevonden nadat ze plastic hebben gegeten, of met plastic om hun nek. Dit past natuurlijk bij het hele idee waarom we het plastic willen verzamelen.'' 

Het wandelen zelf zal Dal Brollo overigens gemakkelijk af gaan. Het zit in haar bloed. Ze komt uit de bergachtige regio Trentino in Noord-Italië, en legde als baby’tje al kilometers af over wandelpaden, in een mandje op de rug van haar moeder.

Nu loopt Dal Brollo zelf, met een zelfgemaakte rugzak op haar schouders. ,,De rugzak is als mijn dagboek, waarin ik alle verhalen kan bewaren.''

Een auto vol afval

Op 28 maart keert de kunstenares terug in Groningen. Achter haar rijdt dan een auto vol met het verzamelde afval. Waar ze al dat vuilnis gaat laten, weet ze nog niet, maar in de toekomst kan ook dit plastic wel eens omgetoverd worden tot heuse kunstwerken.

Het grootse kunstwerk is de wandeling zelf, volgens de kunstenares. ,,Ik wil niet alleen plastic verzamelen, maar ook verhalen. Verhalen over de mensen die met me meelopen. Het gaat niet allemaal om mij, maar om de mensen die zich inzetten om het milieu schoon te houden.''

Naast afvalgrijpers en vuilniszakken kan Dal Brollo wel nog wat helpende handen gebruiken. Er zijn al een paar vrijwilligers die een stukje mee willen lopen, stille krachten, noemt Dal Brollo ze.

,,Iedereen die mee wil doen is van harte welkom.'' De wandeling is tot stand gekomen in samenwerking met Groningen Schoon Dankzij Mij en fungeert als aftrap van LenteKriebels, een grote opruimactie van de gemeente Groningen. Vanaf 28 maart proberen verschillende teams vier weken lang de straten schoon te houden van zwerfafval en plastic. Vorig jaar deden ruim 6.000 mensen mee.

Wil je een stukje meelopen met Martina Dal Brollo? Tot 22 maart kun je je aanmelden en een voorkeurdag(deel) aangeven via [email protected] .

Nieuws

Meest gelezen

menu