Deze Nederlandse jongeren brengen hun vakantie door in Groningen om de wijk Lewenborg op te knappen: ‘Je denkt dat je voorbereid bent op de armoede, maar het is echt heftig’

Lewenborg, Groningen. Niet direct de gedroomde vakantiebestemming als je jong bent en wat wilt. Lori, Fleur, Jeroen en Lieke zijn toch best blij dat ze hier beland zijn. Voor de stichting World Servants knappen ze de wijk op.

Jongeren doen voor de stichting World Servants vrijwilligerswerk in Lewenborg. Fleur van Lobenstein (midden) is bouwleider bij het groepje dat een buurthuis bouwt aan de Overloop.

Jongeren doen voor de stichting World Servants vrijwilligerswerk in Lewenborg. Fleur van Lobenstein (midden) is bouwleider bij het groepje dat een buurthuis bouwt aan de Overloop. Foto: Jan Willem van Vliet

Het begon nog hoopvol, donderdagochtend vroeg, maar tegen tienen drupt alles van de regen aan de Overloop in Lewenborg. De bomen, het buurthuis in aanbouw, de partytentjes die beschutting hadden moeten bieden maar één voor één instorten onder de waterlast. En bouwleider Fleur van Lobenstein (22). ,,Ik ben doorwéékt. Tot op m’n ondergoed.’’ Het is moeilijk om nu niet aan zonnig Malawi te denken.

Tieners en twintigers bouwen een buurthuis voor Lewenborg

Daar had Van Lobenstein eigenlijk moeten zitten, net als de rest van haar World Servants-projectgroep, om een basisschool te bouwen. De christelijke stichting World Servants zendt iedere zomer groepen jongeren de wereld over voor zulk soort projecten: bewijs mensen in een ander land een dienst, en steek daar meteen zelf iets van op, dat is het idee.

Maar in een coronapandemie zijn verre reizen een slecht idee. Bovendien valt er binnen Nederland ook genoeg te helpen. Bijvoorbeeld in Lewenborg, waar veel mensen wonen die van weinig moeten bestaan en geen sterk eigen netwerk hebben. World Servants sloeg de handen ineen met de Groningse Stichting Present.

En zodoende staat een groep tieners en twintigers uit Zuid-Holland, Drenthe, Friesland en Groningen nu niet in Malawi te bouwen, maar aan de Overloop. De vervallen kinderboerderij die er stond hebben ze gesloopt, en nu trekken ze uit houten planken een nieuw buurthuisje op.

‘Bij Afrika verwacht je armoede, maar dit is híér’

Het bouwteam zaagt, boort en timmert fanatiek verder, ondanks de nattigheid. Liefst krijgen ze het dak er vandaag nog helemaal op. ,,Op m’n vorige project in Bolivia regende het nog veel harder’’, lacht Lori van Velzen (21) uit Brielle. Toen ze van die eerste World Servants-reis terugkwam, wist ze direct: dit wil ik nog eens. ,,Het is echt fantastisch om zo mensen te kunnen helpen.’’

Dat haar tweede werkvakantie haar naar Groningen zou brengen zag ze niet direct aankomen, maar minder fantastisch is het niet. Sterker nog: dit project maakt misschien wel meer indruk. ,,Omdat we nu zien hoe schrijnend armoede ook in Nederland kan zijn.’’ Fleur van Lobenstein knikt instemmend: ,,Bij Afrika is je verwachting dat je arme mensen treft. Dit is híér, in hetzelfde land waar wij leven.’’

Jeroen Tempel (26) woont in Stadskanaal en wist wel dat veel Groningers het niet zo breed hebben. ,,Ik dacht dat ik er goed op was voorbereid, maar het is echt heftig’’, vindt hij. ,,Hier kunnen we ook meer het gesprek aangaan dan we in Malawi zouden doen.’’ De groep bouwt niet alleen een buurthuis. Ze helpen ook mensen thuis, draaien mee bij de Voedselbank, deden een stadswandeling met een dakloze gids en spraken ervaringsdeskundigen over armoede.

‘Je hoeft niet ver weg om iets goeds te doen’

,,Ik kan me nu heel goed voorstellen dat het mensen zelf niet meer lukt om daar uit te komen’’, zegt Lieke Bakker (18) uit Sliedrecht bij Rotterdam. Eerder deze week heeft ze bij een alleenstaande dame in de tuin geholpen, die zo compleet overwoekerd was dat de klimop de ramen op de eerste verdieping verduisterde.

,,Die mevrouw kwam bij ons terecht via een re-integratiecoach van de gemeente’’, vertelt coördinator Babette Versloot van de stichting Present. ,,Die tuin zat al haar andere stappen dwars, en ze kreeg het niet voor elkaar om er iets aan te doen.’’ Present bestaat precies voor dat soort situaties. De stichting fungeert als een soort ‘makelaar’ tussen mensen die hulp nodig hebben en vrijwilligers die de handen wel uit de mouwen willen steken, of dat nu een middagje is of structureel.

Versloot is blij met de World Servants-jongeren. ,,Het is zo’n leuke groep. Heel hecht en enthousiast.’’ Wat haar betreft is de samenwerking voor herhaling vatbaar. ,,Daar zijn we al over in overleg met World Servants. Je hoeft helemaal niet ver weg om iets goeds te doen voor je medemens.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu