Deze apps staan door het coronavirus hoog in de hitlijsten (en helpen je de thuisquarantaine door!)

Met achten tegelijk in één videochat: het kan met de app Houseparty Foto: Houseparty

Je hebt Netflix al uitgekeken, de badkamer al tien keer gepoetst en bent door al je boeken heen? Niet getreurd, met deze populaire apps kom je de dag door ten tijde van social distancing.

Communicatie-apps

'Ik zie jou wel, kun je mij ook horen?' Nu thuisblijven wordt aangemoedigd is videobellen de nieuwe norm. En dat is te zien: apps om mee te beeldbellen staan torenhoog genoteerd in de hitlijsten van de appstores van Apple en Android. Skype functioneert, net zoals op je laptop, goed op je telefoon. Je kunt zelfs met 50 mensen tegelijk Skypen, dus is de app zeker geschikt voor een werkvergadering of familieberaad.

Ook Zoom doet het goed in de hitlijsten. Het voordeel van Zoom is dat je geen account hoeft te hebben, maar met een simpele link al deel kunt nemen aan een gesprek. Daarmee voorkom je dat je vrienden of collega's eerst nog op zoek moeten naar hun accountgegevens. Daarnaast kun je gesprekken tot en met 100 deelnemers opzetten.

Houseparty is ook een app waarmee je kunt videobellen, maar vergeleken met Skype en FaceTime een opvallende verschijning. De app is wellicht minder geschikt voor vergaderingen, maar uitermate geschikt om virtueel te borrelen.

Met Houseparty kun je je een hele avond vermaken met je vrienden en familie. Je hebt de keuze uit spellen als Draw Something (waarbij de rest moet raden wat je tekent), Trivia, 'Chips and Guac' (waarbij je woorden moet associëren) en 'Wie ben ik?'. Trek een biertje of een blikje fris open en je vergeet bijna dat je niet gewoon in de kroeg zit.

Apps om fit te blijven (of te worden)

Nu je het huis amper nog uit gaat, is de kans groot dat je de hele dag stil zit. Gelukkig zijn er heel veel apps die je kunnen helpen bij het op peil houden van je conditie.

Met de populaire Seven Minute Workout app verplaats je de sportschool naar je huiskamer. Je kiest een van de 200 oefeningen, die je vervolgens in zeven minuten uitvoert. Gewichten of hometrainers komen er niet aan te pas, je doet alles met je eigen lichaamsgewicht. Niet alleen kom je fysiek sterker uit de coronacrisis, sporten zorgt er ook voor dat je je mentaal beter voelt.

Ook Sworkit Fitness & Workout is een aanrader als je meer wilt bewegen dan alleen af en toe de trap op of af. Deze gebruiksvriendelijke doe-het-zelf-fitness-app houdt je ook binnenshuis fit. (Al komt het wel eens voor dat je huisdieren je workout verstoren)

Met een app luisteren naar de kerkdienst

Ook in de top 100 meest gedownloade apps en trending lijstjes: de app Kerkdienstluisteren Kerkdiensten worden massaal afgelast, maar misschien vind je juist in deze tijd houvast aan het geloof.

Om toch de dienst te kunnen beleven biedt de app Kerkdienstluisteren een oplossing. Hierin kun je alle diensten van aangesloten kerken terugluisteren In deze donkere coronadagen een populaire bezigheid: de app staat in de top 100 van meest gedownloade apps.

Apps om op afstand toch in contact te blijven

Het is helaas niet meer vanzelfsprekend dat je al je familieleden regelmatig kunt zien. Met FamilyAlbum kunnen gezinnen een gedeeld fotoalbum maken, waarop iedereen nieuwe foto's of video's kan toevoegen. Zo kun je toch nog lekker met elkaar mee kijken.

Op bezoek gaan bij je opa en oma wordt momenteel ook afgeraden. Met de app van Omapost kun je gemakkelijk een kaartje sturen vanaf je smartphone. Zo laat je je grootouders weten dat je in deze tijden een beetje extra aan ze denkt.

Apps voor nuttig tijdverdrijf...

Altijd al Spaans willen leren? Of nu alle tijd om je Frans een beetje bij te spijkeren? Met Duolingo kun je doormiddel van simpele opdrachten verschillende talen leren, ook zonder enige voorkennis. Vanuit het Nederlands kun je met Duolingo slechts Engels en Duits leren, maar vanuit het Engels kun je 36 talen leren, waaronder de fictieve talen Valyrian uit Game of Thrones en Klingon uit Star Trek.

En als je dan toch bezig bent met nieuwe talen leren, waarom dan ook geen computertaal zoals HTML, Python of JavaScript? Met de app Mimo Coderen kan zelfs de grootste digibeet in simpele stappen leren coderen. Doe dagelijks een paar oefeningen en je kennis gaat met sprongen vooruit.

Dat je nu zoveel mogelijk thuis moet blijven, betekent niet dat je minder kunt zien. Met de technologie van Google Arts & Culture kun je de collectie van het Rijksmuseum uitgebreid bestuderen en de verhalen lezen die bij die kunstwerken horen. Of bekijk met de app hoe een Van Gogh op je muur zou staan. Ook kun je, zonder te klimmen, het uitzicht vanaf de Eiffeltoren in Parijs of vanaf het dak van het Guggenheim Museum in Bilbao bewonderen.

... En minder nuttig tijdverdrijf

Een bezoek aan de pubquiz zit er voorlopig niet in. Maak daarom je eigen quiz en daag je vrienden uit! In de Kahoot! app heb je de optie om mutliple choice en 'waar of niet waar'-vragen te stellen over een zelf te kiezen onderwerp. Wie binnen de vriendengroep heeft de meeste willekeurige feitjes paraat en is de beste thuisquizzer?

Ook TikTok is populair, met name onder kinderen. In korte video's kun je bijvoorbeeld dansen, zingen of playbacken, en na het filmen je video bewerken met effecten en op het platform plaatsen. Ook zonder zelf te posten kun je urenlang scrollen door vermakelijke filmpjes.

Nieuws

Meest gelezen

menu