Deze boer experimenteert met zonnepanelen op akkerrand voor biodiversiteit en inkomen

Akkerbouwer Leks Bolderdijk uit Onstwedde experimenteert met verplaatsbare zonnepanelen. Samen met GroenLeven en het Louis Bolk Instituut wil hij erachter komen of het de biodiversiteit in akkerranden kan vergroten én het hem ook nog een paar centen kan opleveren.

Leks Bolderdijk (rechts) en Gerjan Wubs bij de zonnepanelen op de akker bij Onstwedde.

Leks Bolderdijk (rechts) en Gerjan Wubs bij de zonnepanelen op de akker bij Onstwedde. Foto: Huisman Media

Bolderdijk begon vorig jaar met de proef, op een strook van ruim 400 meter lang en enkele meters breed. Daarop staan verplaatsbare zonnepanelen, tien stellingen van elk tien stuk. Om ervoor te zorgen dat ze niet wegvliegen bij stevige wind, zitten er zware betonblokken aan vast. Eronder is een meerjarig bloemenmengsel gezaaid..

De stelling is niet aangesloten op het stroomnet, zegt Gerjan Wubs van zonneparkontwikkelaar GroenLeven. Zij leverden de panelen. In theorie kunnen ze samen 45.000 kilowattuur (kWh) stroom genereren. Een gemiddeld huishouden verbruikt op jaarbasis 3500 kWh. Het idee is dat de stroom bijvoorbeeld gebruikt kan worden voor de boerderij.

Bloeiende bloemen

Aan de weerszijde van de strook groeit gerst en cichorei, wat gebruikt wordt als natuurlijke zoetstof. Her en der steekt een klaproosje boven de gewassen uit. Omgekeerd bloeit er cichorei bij de zonnepanelen. Er zijn bijen, vlinders en kleinere insecten te zien tussen de planten.

De panelen staan nu niet in de akkerranden, maar in het midden van het veld. ,,Het gaat om een proef’’, zegt Bolderdijk. Door ze in het veld te zetten, voorkomen ze kruisbestuiving vanuit het waterleven in de sloten. ,,De metingen zijn zo nauwkeuriger.’’ Met plakvelden waarop insecten blijven kleven, worden tellingen gedaan.

Robuust ecosysteem

,,Door meer groen in de akkerranden, hopen we dat er meer insecten komen die goed zijn voor de natuurlijke bestrijding. Zo voorkom je dat je veel pesticiden moet gebruiken’’, zegt Bolderdijk. Het idee is dat de sluipwesp zich er nestelt. Die eet bijvoorbeeld bladluis. ,,Je krijgt zo een robuuster ecosysteem.’’

Een probleem van de akkerranden met bloemen is dat er geen gewassen verbouwd kunnen worden. ,,Alles waar niets groeit, kost geld’’, zegt Bolderdijk. Om dat te compenseren, zou er een andere vorm van opbrengst kunnen komen: die van de zonnepanelen.

Met de proef hoopt Bolderdijk dat er meer duidelijk wordt over hoeveel en welke soorten insecten en bloemen zich onder zonnepanelen nestelen. En hoe dat in verschillende jaren wisselt. ,,Zo komen we erachter of er een businesscase inzit.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu