Deze gedupeerden reizen niet naar Den Haag, maar kijken het gasdebat samen in Groningen (+video)

Schwalbes en doelpunten blijven uit deze donderdagmiddag in het stadion. Het applaus en gescheld van de toeschouwers in de skylounge van FC Groningen richt zich dit keer op de Tweede Kamerleden en minister Eric Wiebes.

Muisstil is het in de skylounge als SP-Kamerlid Sandra Beckerman op een groot scherm aan de muur over haar zwartboek vertelt. Een voor een somt ze de namen en verhalen op, over de Groningers die door de gaswinning diep in de problemen zijn geraakt.

Als ze haar betoog beëindigt, stijgt een applaus op uit de skylounge. Eerst voorzichtig, dan uitbundiger.

„Dit hoort ze toch niet”, roept iemand.

Niet naar Den Haag

Zo’n zeventig Groningers geven donderdagmiddag gehoor aan de oproep van het Groninger Gasberaad om het zoveelste gaswinningsdebat in de Tweede Kamer nu eens niet in Den Haag te kijken. Vele actievoerders en diverse Groninger bestuurders en wetenschappers zitten gebroederlijk naast elkaar.

„In Den Haag kennen ze ons standpunt inmiddels wel”, vertelde Susan Top van het Gasberaad vooraf. Bijna een maand geleden reden voor de zoveelste keer volle bussen vanuit Groningen naar Den Haag zodat Groningers de publieke tribune van de Tweede Kamer konden bevolken, aldus Top. „Veel heeft dat niet geholpen.”

Groningers willen de discussie volgens Top graag eens volgen zonder te hoeven voldoen aan de regels die gelden op de publieke tribune van de Tweede Kamer. Oftewel, op een plek waar protestborden, Groninger vlaggen en scheldpartijen voor de verandering wel zijn toegestaan. „En het scheelt ons mogelijk een nare terugreis.”

Protestborden en vlaggen

Groninger vlaggen zijn er inderdaad volop, deze donderdagmiddag in de Euroborg, net als protestborden en spotprenten. Op de tafels liggen gas-bingo’s met woorden als ‘Shell’, ‘gasgebouw’ en ‘de definitie van porno’.

Een massaal gevloek en getier blijft uit tijdens de eerste ronde van het Haagse gaswinningsdebat. De aanwezig luisteren geconcentreerd. Het is toch minder aantrekkelijk, wellicht, als de Kamerleden het commentaar toch niet kunnen horen. CDA-Kamerlid Agens Mulder moet het wel even ontgelden. „Wat een gelul!”, schreeuwt iemand tijdens haar betoog door de zaal.

‘Als er doden zijn gevallen’

De oproep van Kamerlid Frank Wassenberg van de Partij voor de Dieren voor een parlementaire enquête kan rekenen op instemming en applaus van de Groningers in het groen-witte voetbalstadion.

Als Kamerlid Carla Dik-Faber van de ChristenUnie zegt het nog geen tijd te vinden voor zo’n enquête stijgt er een gemor op uit de zaal. Wanneer is het daar dan wel tijd voor?, is de vraag op ieders lippen. „Als er doden zijn gevallen”, klinkt het cynisch.

‘Een hoop kijkplezier’

Voor aanvang van het gasdebat spreken de tientallen aanwezigen in de skylounge van de FC met elkaar over hun persoonlijke situaties. Omschrijvingen van schades, namen van advocaten en de hoogtes van schadevergoedingen die al dan niet zijn afgeslagen vliegen over de tafels.

„Vanmiddag gaan we de capriolen van de Kamer aanschouwen”, zegt Jan Wigboldus bij wijze van welkomstwoord tegen de zaal. „Ik verwacht er niet te veel van maar dat komt misschien door mijn Groningse aard.” De aanwezigen schieten in de lach en bulderen nog harder na zijn slotwoorden, die hij met een berustende glimlach uitspreekt. „Beste Groningers”, zegt hij. „Veel kijkplezier.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Video
menu