Deze maand nog op vakantie in Nederland? Veel succes met het boeken van een huisje!

De animo voor vakantie in eigen land is deze zomer enorm. Sommige campings en vakantieparken zijn voor deze maand al volgeboekt en onderwijl stijgen de prijzen van particuliere vakantiehuisjes.

Vakantiepark Roompot Cadzand.

Vakantiepark Roompot Cadzand. Foto: ANP

Wie deze maand nog in Nederland op vakantie wil, kan het knap lastig krijgen. Vooral aan de kust, in Zeeland of op de Waddeneilanden is amper een campingplek of bungalow te vinden, zeggen vakantieaanbieders.

,,Dat wil niet zeggen dat het overal vol zit”, voegt Marike Rosier van de Hiswa-Recron, de brancheorganisatie van ondernemers in de watersport en recreatie, eraan toe. ,,Op andere plaatsen in Nederland is echt nog wel plek voor een lekkere zomervakantie in eigen land.”

Dat meer mensen dan ooit vakantie in eigen land vieren, laat volgens Rosier wel zien dat mensen liever het zekere voor het onzekere nemen. ,,Hier is tenminste precies duidelijk wat kan en wat niet kan in verband met corona”, verklaart ze de animo.

En dat die belangstelling groot is, merkt ook Parkvakanties.nl, waar grote vakantieparken als Landal en Roompot bij zijn aangesloten. Daar ligt de vraag naar vakantieparken in Nederland nu tot 40 procent hoger dan dezelfde periode vorig jaar.

Versoepeling

Laurens Taekema van het online platform staat elke dag versteld van het grote aantal boekingen dat sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen is gedaan. Sommige parken in het Noorden, Zeeland en de Waddeneilanden zijn inmiddels al volgeboekt voor de maand juli, zegt hij. ,,In de maand augustus is nog wel het een en ander beschikbaar, bijvoorbeeld in Drenthe, Gelderland, Overijssel en Limburg. Maar ik denk dat je geen weken meer moet wachten.”

Gezien de grote belangstelling hoeven vakantievierders volgens hem ook niet te rekenen op aanbiedingen. De prijzen zullen eerder stijgen dan dalen, denkt hij. Dat gebeurt al op het platform Micazu, de website waarop Nederlandse eigenaren hun vakantiehuis verhuren. ,,De prijzen voor een vakantiehuis in Nederland in het hoogseizoen zijn inderdaad aan het stijgen”, bevestigt directeur Jens van den Broek. Met hoeveel kan hij niet zeggen omdat het niet wordt bijgehouden maar hij ziet wel dat sommige verhuurders inspelen op de grotere vraag en het beperkte aanbod.

Geluk

Op zijn platform zijn nagenoeg alle vakantiehuisjes al geboekt voor het hoogseizoen. Voor wie volgende week een weekje in eigen land weg wil zijn via zijn platform kan nog kiezen uit 29 huizen. De week erop zijn dat er nog maar 20. Ook wie bij Natuurhuisje.nl iets denkt te vinden de korte termijn, zal weinig geluk hebben, beaamt Robert van Veen van het online platform.

Daar is voor deze maand nog slechts 5 procent van het totaalaanbod (vierduizend huisjes in Nederland) beschikbaar, oftewel zo’n tweehonderd huisjes. In de maand augustus zijn de eerste twee weken van augustus nog tussen de 10 en 15 procent van de huisjes te boeken in Nederland, de laatste twee weken van augustus nog zo’n 30 procent.

,,Mensen kiezen er heel bewust voor om de natuur in te gaan, weg van de massa”, zegt Van Veen over de grote interesse. De ANWB signaleert net als hem meer interesse om dit jaar de natuur in te trekken. Zo is het aantal boekingen voor kamperen verdubbeld ten opzichte van vorig jaar. ,,We merken dat mensen het liefst met de eigen auto op reis willen, en naar het platteland. En als dat niet in Nederland kan, dan dichtbij huis, zoals in België, Frankrijk en Duitsland”, zegt Markus van Tol.

Gewild

Volgens hem is het voor het eerst dat Duitsland gewilder is dan Frankrijk. De ANWB-zegsman vermoedt dat Duitsland een iets veiliger gevoel oproept dan Frankrijk en dat ze daarom vaker voor Duitsland kiezen. ,,En waarom ook niet?! Het land heeft mooie natuur, verschillende landschappen, mooie steden.”

De ANWB ziet de laatste weken het aantal boekingen voor het buitenland wel toenemen. Het slechte weer helpt daarbij, denkt de woordvoerder. Reisorganisaties als Sunweb, TUI, Corendon en D-reizen zijn niet ongelukkig met het regenachtige weer in eigen land. Vooral landen als Griekenland en Spanje zijn in trek, melden zij.

Tegelijkertijd zien ze dat een groep best naar het buitenland zou willen maar niet durft. Om die reden hebben ze alternatieve reizen. Zo biedt Sunweb autovakanties aan in eigen land en in België, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. TUI ziet in elk geval een forse toename in het aantal geboekte autovakanties. Soms zelfs een stijging van 100 procent ten opzichte van vorig jaar in de afgelopen drie weken. Dit geldt met name voor Oostenrijk en Duitsland, maar ook voor Zwitserland.

Desondanks blijven het lastige tijden voor de sector, zo zegt Chantal Smid-de Vries van D-Reizen: ,,Ten opzichte van vorig jaar lopen we natuurlijk extreem achter. Dit jaar is ook niet meer goed te maken met zomerboekingen die er nu zijn.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu