Deze sportschoolhouder denkt dat hij binnen een maand weer open is: 'Het OMT gaat met de branche in gesprek, dat is super positief nieuws. Er gebeurt nu echt wat'

Sportschoolhouder Ron Haans voor zijn outdoor gym in Winschoten. Foto: Huisman Media

Voor de persconferentie van dinsdagavond had sportschoolhouder Ron Haans er nog weinig vertrouwen in. Hij heeft negen sportscholen in Groningen en Drenthe, en één in Duitsland, en vreesde dat zijn vestigingen in Nederland voorlopig dicht moeten blijven. Maar nu lijkt er toch licht aan het einde van de tunnel.

Dat premier Mark Rutte en Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Hugo de Jonge dinsdag geen knopen doorhakten over de situatie van sportscholen in coronatijd, is volgens Haans niet verrassend. ,,We hadden niet verwacht dat Rutte op korte termijn een uitspraak zou doen. Al hadden we er wel op gehoopt.”

Toch is de situatie niet helemaal uitzichtloos. Het Outbreak Management Team (OMT) komt volgende week met een nieuw advies over de eventuele heropening van de sportscholen in Nederland vóór 1 september. En Rutte benoemde de sportscholen in de persconferentie: ,,Hij zei expliciet dat hij met de brancheorganisatie en het OMT in gesprek gaat”, zegt Haans. ,,Dat is super positief nieuws en erg belangrijk. Daar ben ik heel blij mee. Er gebeurt nu echt wat.”

In Duitsland mag je maandag al sporten

Over de grens in Duitsland kan de sportschoolhouder volgende week al wél aan de slag. Zijn vestiging in Weener mag vanaf maandag weer open. ,,We zijn heel blij met dat nieuws. Mensen uit Winschoten en Veendam kunnen straks de grens over om te sporten bij ons in Duitsland. En dan niet alleen buiten, maar ook binnen.” Abonnementhouders van Ron Haans mogen op alle tien locaties sporten. ,,En dus ook in Duitsland”, aldus Haans.

Nu het OMT volgende week met een aanvullend advies komt, heeft de sportschoolhouder er vertrouwen in dat hij zijn Nederlandse vestigingen ook snel weer mag openen. ,,De richtlijnen in andere landen zijn lichter dan bij ons. Ik denk dat ze het hier ook gaan bijstellen, en dat wij binnen een maand ook open zijn.”

Buiten sporten blijft mogelijk

Haans benadrukt dat sportscholen belangrijk zijn, ook in coronatijd. ,,Onze basisdoelstelling is sport en gezondheid in de breedste zin van het woord. Het is van wezenlijk belang dat mensen aan het sporten blijven. Ook om het immuunsysteem te versterken.”

Als tussenoplossing kunnen de klanten van Haans in Nederland buiten sporten. Dat blijft ook nog mogelijk als de sportscholen wel weer open mogen, vertelt Haans: ,,De buitengyms blijven. Het is heerlijk om buiten te sporten als het warm weer is.” Voor nu kijkt de sportschoolhouder uit naar de heropening van zijn vestiging in Duitsland. ,,Het zal druk worden, dat komt zeker wel goed. Ik ben enthousiast.”

Nieuws

Meest gelezen

menu