Deze sprekerscoaches zagen door corona hun zaak in rook opgaan en bouwden hem online weer op (met tips voor online vergaderen)

Jonas van der Vlugt (links), Gijs Nillessen (voor), Mark Meinema (achter) en Erik Mathlener (rechts) van het Groningse presenatiebedrijf 360talk. Foto: Maarten de Kok Photography

Nadat ze hard geraakt werden door de coronacrisis gooiden de oprichters van het Groningse bedrijf 360talk het roer om. In plaats van sprekers te coachen, helpen ze werknemers met het navigeren (en overleven) van de nieuwe online vergadercultuur. En voor iedereen die dat wil leren, bieden ze gratis sessies aan.

„Plat gezegd dachten we op 15 maart: hoe overleven we dit? Honderd procent van onze omzet was in één klap verdampt”, vertelt Gijs Nillessen, een van de oprichters van 360talk. „Als sprekerscoaches geven wij trainingen bij bedrijven over public speaking en begeleiden we sprekers die op grote congressen staan. Dat viel ineens allemaal weg.”

Ontmoeten

Het hakte er flink in voor de drie compagnons. Gelukkig zagen ze de kans om van deze nood een deugd te maken. In plaats van mensen op het podium te coachen, doen ze dat nu zo’n twee weken online. Met succes, want volgende week moeten er vier nieuwe trainers klaarstaan om de training online ontmoeten te geven.

Nillessen: „Ik kreeg wat mini-ideetjes, mijn compagnon Mark Meinema kan goed programmeren en structureren; die twee dingen raakten elkaar.” Zo zetten ze hun bedrijf in 72 uur online voort en spelen ze in op een probleem waar veel mensen nu mee worstelen: hoe overleef ik al die online vergaderingen? „We kregen van onze klanten al vragen over hoe ze online moesten presenteren. Mensen zeiden: hoe overleef ik Zoom, hoe overleef ik Skype? Ik ben na een half uur kapot en ik heb drie meetings per dag...”, vertelt Nillessen.

Irritaties

De eerste van de vier sessies (gegeven door zijn andere compagnon Jonas van der Vlugt) gaat over in de flow van het gesprek komen, wat ervoor moet zorgen dat irritaties over en weer worden voorkomen. Nillessen legt uit: ,,Online val je elkaar, per ongeluk, vaker in de reden. Daardoor verdwijnt alle timing uit het gesprek. Door afspraken te maken over bijvoorbeeld je hand opsteken of de microfoons uit te zetten als je niet aan het woord bent, los je dat op en voelen mensen zich meer op hun gemak.” In de andere sessies komen het overbrengen van jouw boodschap, een gesprek leiden en mensen betrokken houden aan bod.

Al met al blijkt dat online presenteren of een gesprek voeren een stuk lastiger is dan op een podium voor 1000 man, aldus de coach. „Maar we merken ook dat mensen heel snel verbeteren. We zijn dit bedrijf begonnen, omdat wij allemaal graag praten. We hebben daar plezier in en gunnen meer mensen dat gevoel.”

Nieuws

menu